Uhapšeni službenik ZIKS-a se branio: Sa zatvorenikom pušio ispred Kliničkog

Tužilaštvo sumnjiči Globarevića da je omogućio zatvoreniku Savu Lopičiću da provede noć van Kliničkog centra, u kojem se liječio...
1065 pregleda 58 komentar(a)
Dragan Globarević, Foto: Filip Roganović
Dragan Globarević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.04.2017. 06:32h

Službenik spuškog zatvora Dragan Globarević (35) uhapšen je juče zbog sumnje da je zatvoreniku Savu Lopičiću omogućavao da noć provede van Kliničkog centra, gdje je ovaj boravio radi medicinskog tretmana.

Stražara Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sumnjiče da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Na saslušanju je negirao krivicu i rekao da je sa zatvorenikom pušio cigarete ispred KC-a.

“Sumnja se da je D. G. zloupotrijebio službeni položaj tako što je omogućio S.L., licu koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u ZIKS-u, da nedozvoljeno napusti prostorije Kliničkog centra u Podgorici u kojima se ovo lice radi medicinskog tretmana tada nalazilo”, piše u policijskom saopštenju.

Objašnjava se da je Globarević bio zadužen da čuva Lopičića za vrijeme njegovog kraćeg boravka u toj medicinskoj ustanovi, ali da to nije činio: “Omogućio je ovom licu da nedozvoljeno napusti Klinički centar 24. aprila u večernjim časovima i da se u bolnicu vrati sjutradan ujutru, 25. aprila 2017. godine”.

Pojašnjeno je da je kriminalistička obrada, hapšenje i procesuiranje Globarevića uslijedilo nakon prijave koju je uprava zatvora podnijela policiji.

Globareviću je određeno zadržavanje do 72 sata.

Prema saznanjima “Vijesti”, pred tužiocem Ivanom Medojevićem tvrdio je da se nije ogriješio o zakon.

Ispričao je da je u noći između 24. i 25. aprila čuvao Lopičića u Kliničkom centru, ali da mu nije omogućio da na par sati izađe iz sobe, već da su pušili ispred bolnice.

“Rekao je da je osuđenika kojeg je obezbjeđivao izveo iz sobe ispred KC, jer je morao da zapali cigaretu. Objasnio je da Lopičića nije mogao ostaviti samog u sobi, jer je bezbjednosno interesantno lice. Rekao je da su proveli izvjesno vrijeme ispred KC, nakon čega ga je vratio u sobu i ujutro predao smjenu kolegi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Slali slike mrtvačkih sanduka

Protiv Dragana Globarevića i njegovog brata Dražena (25), podgoričkom osnovnom tužiocu juče je podnijeta i krivična prijava za zelenaštvo.

Piše da policijsko - tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da su braća koristila teško materijalno stanje Podgoričanina D. M. i pozajmili mu novac, ugovarajući pritom za sebe nesrazmjernu imovinsku korist.

Navodi se da je Dragan u više navrata toj osobi pozajmljivao pare, a ukupno 24.000 eura sa kamatom od 15 odsto na mjesečnom nivou.

“D. M. je D. G (35), kako se sumnja, na ime ugovorene kamate vratio 25.500 eura”.

Piše da je Dražen u junu prošle godine D. M. pozajmio 1.000 eura, sa kamatom od 30 odsto na nedjeljnom nivou i da mu je ovaj vratio 2.600 eura.

Izvor “Vijesti” blizak oštećenom kazao je da su Globarevići prijetili Podgoričaninu da će mu ubiti oca koji je tada bio u zatvoru i slali mu fotografije mrtvačkih sanduka.

Bonus video: