ODGOVOR ERSTE BANKE PRIVREDNOM SUDU

Pustite tužioce da rade svoj posao

Erste banka poziva i ohrabruje sve subjekte da se ponašaju u skladu sa nadležnostima i ulogom u pravnom sistemu države Crne Gore
143 pregleda 8 komentar(a)
Dragana Crvenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragana Crvenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.04.2017. 19:19h

Erste banka je i u slučaju Montevar Metalac u svemu postupala kao savjesna strana i u skladu s propisima.

To piše u reagovanju banke, na jučerašnje saopštenje Privrednog suda objavljenog u “Vijestima” pod naslovom “Uzeli milion i po i pritiskali sud”.

“Vrlo je iznenađujuće da institucija kao što je Privredni sud kroz ovakvo saopštenje obavještava javnost i komentariše aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva koje se tiču saslušavanja određenog lica u svojstvu osumnjičenog, te da se bavi javnom procjenom ko je od aktera u stečajnom postupku za Montavar Metalac postupao manje ili više sumnjivo.

Erste banka poziva i ohrabruje sve subjekte da se ponašaju u skladu sa nadležnostima i ulogom u pravnom sistemu države Crne Gore, te da prepuste nadležnim organima da rade svoj posao. Odbrana vladavine prava, pravne sigurnosti i načela pravičnosti bi trebalo da nam bude zajednički zadatak.

Svako ko sumnja da je učinjeno određeno krivično djelo ima pravo, ali i obavezu da to saopšti nadležnom tužilaštvu.

Uvažavajući značaj nezavisnosti i samostalnosti tužilaštva, smatramo neprimjerenim bilo kakvo komentarisanje krivičnog postupka koji je u toku.

Ističemo da je nesporna činjenica da je potraživanje Erste banke prema Montavar Metalcu u stečaju osnovano i priznato upravo od strane stečajnog upravnika.

Ne odstupajući od profesionalnih standarda i poštujući institucije, a uvažavajući značaj istinitog informisanja javnosti koja može manje ili više biti upućena u ekonomske kategorije, podsjećamo da u toku grejs perioda dužnik nema obavezu otplate glavnice, ali ima obavezu da plati kamate.

Erste banka je bila prinuđena da aktivira garanciju kao sredstvo obezbjeđenja kredita, zato što korisnik kredita nije izvršavao svoje obaveze, a to je uradila u skladu sa ugovorenom procedurom i uz prethodno ispunjenje određenih procesnih radnji.

Erste banka je ranije restrukturirala i prolongirala na duži period obaveze kompanije Montavar Metalac i podržala plan reorganizacije kompanije sa vjerom da ona može uspješno poslovati i doprinijeti oživljavanju privrede Nikšića i povećanju zaposlenosti u tom nekadašnjem industrijskom centru Crne Gore.

I pored navedene činjenice da smo postupali kao savjesna strana i u skladu sa svim propisima, Erste banka je, kao razlučni povjerilac, ostala nenamirena za skoro milion eura potraživanja, a imovina Montavar Metalca procijenjena na 9,8 miliona eura, prodata je za 330.000 eura, odnosno za tri odsto procijenjene vrijednosti”, piše u reagovanju Erste banke koje potpisuje Dragana Crvenica.

Jovanić: Imovina kompanije prodata u skladu sa zakonom

Na pitanje - kako je imovina Montavar Metalac prodata za 330.000 iako je prethodno procijenjena na 9,8 miliona eura, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je pojasnio:

“Prodata je u skladu sa Zakonom o stečaju, načinom prodaje koji propisuje Zakon o stečaju, javnim prikupljanjem ponuda. Nakon osam ili devet oglasa, na kojima nijesmo dobili ponuđača, objavljen je oglas u kojem nije objavljena početna cijena prodaje. Po Zakonu o stečaju, taj način prodaje ne podrazumijeva označavanje početne cijene, već je to način prodaje kada tržište formira cijenu koja je u tom trenutku validna. Imali smo samo jednog ponuđača i ona je prihvaćena”.

Jovanić je rekao da se saopštenjem u vezi sa tim slučajem nijesu miješali u rad specijalnog tužioca.

“Iz tog saopštenja se moglo zaključiti da nisam komentarisao rad specijalnog tužioca, već sam dao komentar na sudski postupak koji je u toku. Nijednom riječju vjerujem da nisam zadirao u nadležnost tužilaštva, niti komentarisao kako je tužilaštvo postupalo u tom postupku, već sam se usredsredio na to da javnost informišem i upoznam sa činjenicama koje su bitne, po meni, za taj postupak. Nikoga nisam želio da branim, već samo da saopštim ono šta je pravno relevantno za postupanje u tom predmetu“, istakao je Jovanić.

Preporučujemo za Vas