Zapitanosti nad sudbinom pojedinca

Crnogorski paviljon u kojem će biti predstavljen projekat “Čovjek - Uomo - Human” biće otvoren u petak, 12. maja
76 pregleda 1 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.04.2017. 14:56h

Crnu Goru na 57. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji predstavljaju Ivana Radovanović i Adin Rastoder projektom “Čovjek - Uomo - Human”, koji će biti predstavljen javnosti u Crnogorskom paviljonu Palazzo Malipiero u petak, 12. maja, u 17 sati, najavljeno je na juče održanoj konferenciji za medije u Dvorcu Petrovića, Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

“Zahvaljujući crnogorskim umjetnicima i kustosima, prethodnih godina imali smo nekoliko veoma zapaženih predstavljanja u Veneciji. Crnogorski paviljon Palazzo Malipiero postao je prepoznatljiv po izložbama koje idu u korak sa najaktuelnijim dometima svjetskog savremenog izraza. Ono na čemu ovogodišnji koncept Bijenala stvalja težište, jeste neodvojivost umjetnosti od samog života. Očigledno je da je takav tematski okvir nametnula nova, po mnogo čemu problematična stvarnost današnjeg svijeta”, kazao je ministar kulture, mr Janko Ljumović.

Ovogodišnji crnogorski učesnici na Bijenalu su, prema riječima Ljumovića, upravo na tragu te zapitanosti nad sudbinom pojedinca i životom, jer njihovo “nekonvencionalno problmatizovanje kako formalnih tako i idejnih obrazaca savremene egzistencije, polazi od onih primordijalnih, arhetipskih i simboličkih postamenata umjetnosti, a takvi prosedei jesu ono što umjetnost čini odgovornom prema životu”.

Tema ovogodišnjeg 57. Bijenala umjetnosti u Veneciji je “Viva arte Viva” i odnosi se na ulogu i odgovornost umjetnika u okviru savremenih debata, a postavila je Kristin Masel, umjetnička direktorica najveće smotre savremene umjetnosti na svijetu, na kojoj će se ove godine od 13. maja do 26. novembra predstaviti umjetnici iz 85 zemalja svijeta.

“Na najvećoj i najprestižnijoj smotri umjetnosti na svijetu, Crna Gora se predstavlja peti put od obnove nezavisnosti. Ove godine Crna Gora predstavlja se projektom 'Čovjek - Uomo - Human”, umjetnika Ivane Radovanović i Adina Rastodera. Njihovi radovi predstavljaju zasebne cjeline po svojim likovnim kvalitetima i umjetničkim porukama ali istovremeno sačinjavaju estetski izgrađenu i upečatljivu cjelinu. Oba umjetnička koncepta čine jedinstvo utoliko što izražavaju dva različita aspekta ljudskog bića, kazala je kustoskinja Crnogorskog paviljona, istoričarka umjetnosti Žana Filipović. Govoreći pojedinačno o radovima umjetnika koji predstavljaju Crnu Goru na 57. Bijenalu umjetnosti, Filipović je istakla da je Rastoderova skulptura imaginarna figura koja nastaje na temeljima ključnih antropoloških principa dok rad Ivane Radovanović naglašava apsurd i prolaznost kao ključnu dimenziju ljudskog života.

U umjetnosti se bavimo etikom koja nas vodi do estetike

“Prije nego nešto kažem o svom radu, želim da podsjetim na spise značajnog umjetnika XX vijeka, Barneta Njumena, koji kaže da je stvaranje u stvari haos i mi ne smijemo zaboraviti na to: što bi značilo da umjetnost nije slaganje elemenata u prostoru tj. da se umjetnik ne bavi formom, bojom, prostornim razmještajem. Ako bi se tako postavile stvari riječ bi bla o dekoraciji, a to umjetnost zasigurno nije. U umjetnosti se čovjek bavi etikom koja će ga odvesti do estetike... Ono što mene interesuje jeste čovjek koji sve svoje tenzije usmjerava prema samom sebi i pred sobom ima očekivanja. Na Venecijanskom bijenalu ću se predstaviti sa dva video rada i jednim objektom koji zajedno čine cjelinu, a rezultat su višegodišnjeg propitivanja.

Vjerujem da će Adinov i moj rad dobro korespondirati u prostoru Crnogorskog paviljona jer odgovaraju na temu Bijenala, uvezani su temom čovjek i dobro uklopljeni u prostor koji nam je dat”, kazala je umjetnica Ivana Radovanović.

Rastoder je svoju postavku, koju čini 35 figura izloženih u jednoj i jedna figura izložena u drugoj prostoriji, prokomentarisao kao optimističnu priču o čovjeku.

Bonus video: