Opština Pljevlja tražila 15 miliona za deponiju, dobili dva

Opština je tužbu podnijela prije više od tri godine zbog gradnje deponije pepela i šljake na Maljevcu bez građevinske dozvole
117 pregleda 2 komentar(a)
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.04.2017. 18:59h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dužna je da plati Opštini Pljevlja 2.081.199 eura, po osnovu naknade štete za komunalno opremanje deponije Maljevac.

To je prvostepena odluka Privrednog suda koji je djelimično uvažio tužbeni zahtjev Opštine.

Iz lokalne urave su kratsko saopštili da su uložili žalbu na presudu, jer nisu zadovoljni iznosom koji je dosuđen.

Opština je prije više od tri godine, dok je na čelu lokalne administracije bio Miloje Pupović, podnijela tužbu protiv EPCG i države Crne Gore, odnosno Ministarstva održivog razvoja i turizma, radi naknade štete u iznosu od oko 15 miliona eura, zbog gradnje deponije pepela i šljake na Maljevcu bez građevinske dozvole.

EPCG na Maljevcu već tridesetak godina odlaže pepeo i šljaku iz Termoelektrane.

U tužbi Opštine je navedeno da je EPCG u prethodnom periodu pribavila dozvolu za izgradnju prve, druge i treće stepenice, ali da je nakon popunjavanja tih kota nastavila i dalje deponovanje pepela i šljake bez građevinske dozvole.

“Za četvrtu stepenicu brane investitor nije pribavio dozvolu s obzirom da Komisija građevinskog fakulteta uradila izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova u januaru 2004. godine i predložila Ministarstvu da se za objekat četvrte stepenice ne izda građevinsku dozvola. I pored toga EPCG i dalje gradi i deponuje pepeo i šljaku na osnovu saglasnosti za iskorišćavanje deponije do graničnih mogućnosti izdatih od Ministarstva za uređenje prostora od 13. 4. 2000. godine, suprotno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata“.

EPCG je krajem 2015 podnijela tužbu protiv Opštine Pljevlja kojom traži povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse, nakon što sa lokalnom upravom nijesu uspjeli da dogovore oko načina i dinamike isplate potraživanja.

Po tom osnovu, EPCG potražuje 4.339.000 eura. Potupak je toku.

U EPCG tvrde da su Opštini nudili da dug isplati u više rata i kompenzacijom.

Navedeni iznos, kako je ranije utvrdio Ustavni sud, Opština Pljevlja je nezakonito naplatila u vrijeme predsjednika Filipa Vukovića.

Država ništa nije preduzela kako bi zabranila divlju gradnju i deponovanje

Ministarstvo uređenja prostora i turizma, tvrde u Opštini, nije preduzimalo nikakve radnje preko svojih nadležnih organa i inspekcija da zabrani nezakonitu gradnju i deponovanje, i pored više molbi i obraćanja iz Opštine.

Kao dokaz za to dostavljen je dopis Komulnalne policije Upravi za inspekcijske poslove.

“Pošto EPCG i državni organi, u postupku izdavanja dozvole Elektroprivredi ne postupaju po Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata i odlukom o mjerilima za ugovaranje visine naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta te neplaćanja naknade za komunalno opremanje budžet Opštine Pljevlja je oštećen za oko 15 miliona eura“, navodeno je u tužbi.

Bonus video: