Terapija riječima

103 pregleda 0 komentar(a)
razgovor, Foto: Shutterstock
razgovor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2018. 15:00h

Kakve su ti misli, takav ti je život, govorio je otac Tadej. Slaže se sa njim Džek Kenfild, autor serije knjiga "Melem za dušu", u kojoj je objavljeno 250 naslova koji su širom sveta prodati u pola milijarde primjeraka. Jedan od prvih motivacionih govornika u Americi tvrdi da u zavisnosti od onog što nam nedostaje, postoji ključna rečenica koju treba da ponavljamo kako bi nam život bio bolji.

Primjera radi, ako brinemo za budućnost, trebalo bi svakodnevno da izgovaramo: "Biram da promjenim svoje misli i ponašanja kako bih proizveo bolji rezultat." Mi nismo statisti, niti posmatrači u svom životu, objašnjava Kenfild, već ga kreiramo i zato treba da preuzmemo kontrolu.

Ljudi koji su zarobljeni u prošlosti treba da kažu: "Opraštam sve loše iz prošlosti i preusmjeravam energiju prema pozitivnim aktivnostima." Ako se držimo bola, ozlojeđenosti i negativnih emocija koje su nam nanijeli neki događaji iz prošlosti, privlačićemo iste takve emocije i u sadašnjost. Napred možemo krenuti samo kad oprostimo, tvrdi Kenfild.

Ko ne zna šta želi u životu, trebalo bi da izgovara: "Fokusiran sam na ono što zaista želim za sebe imajući u vidu lični vrijednosni sistem i životno iskustvo." Važno je da osoba bude u mirnom okruženju i da napravi dvije liste: "Ja želim" i "20 stvari koje volim da radim". Na listi se može naći sve, ma kako ludo, neizvodljivo ili skupo bilo. Ova vježba pomaže da shvatimo šta zaista želimo u životu.

Nedostatak samopouzdanja "liječi se" riječima: "Svaki dan dočekujem sa pozitivnim stavom koji čini da povjerujem da je sve moguće." Da bismo bilo šta u životu uradili, prvo moramo da vjerujemo u sebe, podsjeća Kenfild ističući da je vjerovanje u sebe izbor, prenose Novosti.

Bonus video: