SDT IH NIGDJE NE DOVODI U DIREKTNU VEZU SA ŠIŠMAKOVIM I POPOVIM

Šta piše u optužnici: Mandić i Knežević krivi jer su pričali i išli u Moskvu

"Okrivljeni Mandić i Knežević zajedno su provodili vrijeme i putovali u Moskvu, pri čemu ne postoji ni jedan racionalan razlog koji bi objasnio broj odlazaka na tu destinaciju, ukoliko nije u cilju dogovora oko realizacije kriminalnog plana", piše u optužnici
155 pregleda 194 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2017. 17:19h

Čelnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević krivi su jer su putovali u Moskvu, međusobno komunicirali i telefonom pričali sa saradnicima Mihailom Čađenovićem i Ananijem Nikićem.

To proizilazi iz optužnice protiv 14 osoba zbog navodnog pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) te opozicionare u optužnici napisanoj na oko stotinjak strana nigdje ne dovodi u direktnu vezu sa navodnim organizatorima kriminalne grupe - Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim.

Objašnjava se da su toj kriminalnoj organizaciji krajem februara 2016. priključili Bratislav Dikić, Andrija Mandić, Milan Knežević, Mihailo Čađenović i Ananije Nikić, a krajem septembra i početkom oktobra iste godine i ostali optuženi, odnosno osuđeni.

Piše da je grupa formirana radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenja izborne pobjede DF-a i sprječavanja Crne Gore da pristupi NATO Alijansi.

"Iz iskaza svjedoka saradnika Saše Sinđelića utvrđuje se da je mobilni telefon marke Lenovo, koji je od strane (Mirka) Velimirovića predat Dikiću, trebao da bude predat osobi iz Demokratskog fronta koja govori ruski jezik, iz čega se izvodi zaključak, a to može biti samo Knežević Milan".

"Okrivljeni Mandić i Knežević zajedno su provodili vrijeme i putovali u Moskvu, pri čemu ne postoji ni jedan racionalan razlog koji bi objasnio broj odlazaka na tu destinaciju, ukoliko nije u cilju dogovora oko realizacije kriminalnog plana", piše u optužnici.

U optužnici se ponavlja da je kriminalni plan te grupe policiji otkrio Mirko Velimirović i precizira da je u podgorički Centar bezbjednosti pristupio 12. oktobra 2016. godine u 12:35 časova i tražio prijem kod načelnika: "Radi davanja određenih bezbjedonosnih informacija".

Velimirović je uslovno osuđen zbog učešća u toj organizaciji, nakon što je sve priznao policiji, tužiocima, pa i u podgoričkom Višem sudu.

Nedavno je sve porekao i izjavu o tome ovjerio u nopazarskom sudu.

Velimirović je bio zadužen da kupi oružje koje je navodno uništio na teritoriji "druge države", a nakon što je postao saradnik ovdašnje policije.

Kako njegov prelazak "na drugu stranu" ne bi bio otkriven, policija je 13. i 14. oktobra pozajmila tužilaštvu 60 automatskih pušaka kaklo bi u očima ostalih pripadnika grupe izgledalo da akcija teče po planu...

Oružje je na revers predato službeniku Specijalnog policijskog tima Vladanu Lazoviću.

"Iz fotodokumentacija Uprave policije utvrđuje se da je izvršeno fotografisanje oružja u prizemlju kuće (garažnom prostoru u ulici Miodraga Bulatovića bb, u Podgorici) i da se predmetno oružje nalazi u zamrzivaču za sladoled", piše u tekstu tužilaštva.

Navodi se da je Sinđelić bio zadužen da nabavi oružje i opremu za realizovanje plana kao i da je kasnije - 10 dana nakon hapšenja u Podgorici, veći dio te opreme zaplijenila srpska policija.

U optužnici piše i da je Šišmakov od 2. do 21. oktobra bio u Beogradu i da je bio smješten u hotelu "Le Petit Piaf".

Navodi se i da je Popov u Srbiju ušao 29. septembra 2016. ostao do 1. oktobra a onda dan kasnije se ponovo vratio u glavni grad Srbije i ostao do 21. oktobra.

Odsjeo je u hotelu "Mažestik".