Advokati i državni službenici zajedno ojadiše budžet

“Imamo ogroman atak na budžet Crne Gore. To je nešto što treba da nas zabrine i to zahtijeva analizu”, kazala je Medenica
205 pregleda 34 komentar(a)
Vesna Medenica, Mladen Vukčević, Foto: Komnen Radević
Vesna Medenica, Mladen Vukčević, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 26.04.2017. 18:57h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ocijenila je juče da pojedini advokati stoje iza parničnih predmeta kojima se od države potražuju dva, tri ili pet eura, a na kraju sudski troškovi budu nekoliko stotina eura.

Na konferenciji za novinare povodom godišnjeg Izvještaja o radu Sudskog savjeta, konstatovala je da se radi o pojavi iskonstruisanoj u advokatskim kancelarijama.

“To je pojava koja je očigledno iskonstruisana u advokatskim kancelarijama, jer svi državni službenici zaposleni u sudovima imaju pravo da preko Agencije za mirno rješavanje sporova dobiju dio nedostajućih sredstava za koji smatraju da imaju osnova. Međutim, očigledno je da advokatska tarifa, kroz Zakon o advokatima, dala je mogućnost da nema ograničenja na tužbe sa malim iznosom. Imamo ogroman atak na budžet Crne Gore upravo sa dva i po, sa tri, pet eura. To je nešto što treba da nas zabrine i to zahtijeva potpunu analizu”.

Medenica je objasnila da treba utvrditi koliko su advokati u tim predmetima dobili na ime sudskih troškova.

“I da li, jer postoje indicije, oni dijele dio tih troškova sa strankama koje prihvataju da ulaze u sudski spor za tri eura. Jedna vrlo ozbiljna situacija kojom moramo svi da se na ozbiljan način pozabavimo”, istakla je predsjednica Vrhovnog suda.

Predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore Mladen Vukčević kazao je da se zakon mora mijenjati - da se ne bi događalo da sudovi budu zatrpani predmetima u kojima se potražuje par eura, a proces se završi sa par stotina eura sudskih troškova.

Na pitanje “Vijesti” - kako napraviti balans, da se stranci omogući pravda i istvoremeno smanje nepotrebni sudski troškovi koje plaća država, Vukčević je odgovorio: “Mislim da treba napraviti promjene u procesnim zakonima, kako bi se smanjilo bezrazložno parničenje. Vjerujem da bi se mogli pozabaviti time - zašto se neko spori za tri eura, a dobije pet stotina eura sudskih troškova. Ne želim da prejudiciram koji su tu motivi. Mogli bi biti motivi i one strane koja se žali i one strane koja zastupa. Vjerujem da bi na taj način smanjili broj predmeta i troškove države i opterećenje po sudiji koje je ekstremno u Crnoj Gori. Spočitava nam se da imamo najveći broj sudija u Evropi po glavi stanovnika, ali treba imati u vidu da imamo najveći broj predmeta. Mislim da su to mjere kojima bi mogli uticati da se takva praksa iskorijeni. To nije samo posao suda, već tu treba da učestvuju izvršna i zakonodavna vlast. U prvom redu trebalo bi mijenjati takse. Ovo je jako ozbiljna tema, koja, nažalost, traje”, kazao je Vukčević.

Kako zbog 2,4 eura, država isplati 555 eura

Ministar odbrane Predrag Bošković nedavno je izrazio sumnju da su pojedini advokati postupali neetički i sebi pribavili veliku korist, zastupajući tužbe zaposlenih u tom vladinom resoru protiv države.

U odgovoru na poslaničko pitanje naveo da je oko sedam miliona otišlo na sudske troškove, koji su višestruko veći od iznosa tužbi za regres, prekovremeni rad, topli obrok.

Prije par mjeseci, sutkinja Osnovnog suda Branka Zeković presudila je u korist službenice Vojske Crne Gore 2,4 eura naknade za prevoz, kamatu od 1,2 eura i 555 eura za sudske troškove.

To je samo jedan od slučajeva u kojima država plaća ogromne troškove za izgubljene sudske presude.

Bonus video: