NOVA STUDIJA

Stariji sirevi mogu produžiti životni vijek i spriječiti obolijevanje od raka jetre

Naučnici su utvrdili da redovno konzumiranje naumirnica kao što su gljive, soja, mahunarke i integralne žitarice mogu imati isti učinak
80 pregleda 0 komentar(a)
sir, Foto: Shutterstock
sir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2017. 14:14h

Stariji sirevi kao što su čedar, bri i parmezan mogu produžiti životni vijek i spriječiti obolijevanje od raka jetre, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Studija Univerziteta A&M iz Teksasa otkrila je da ovi sirevi sadrže spoj poznat kao spermidin koji spriječava repliciranje oštećenih stanica jetre i ima sposobnost da spriječi fibrozu, akumulaciju tkiva koji se javlja kod većine bolesti organa i hepatocelularnog karcinoma koji je najčešći oblik raka jetre. 

Nakon testiranja na miševima tokom njihovog životnog vijeka, istraživači su otkrili da se njihov život produžio za impresivnih 25 posto. Ukoliko bi se spermidin ovako djelovao i na ljude, životni vijek čovjeka bi s prosječnih 81 godinu bio produžen na 100. 

Naučnici su utvrdili da redovno konzumiranje naumirnica kao što su gljive, soja, mahunarke i integralne žitarice mogu imati isti učinak, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas