PO NALOGU SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA

Uhapšeno 18 ljudi zbog slučaja Boksiti

Prema saznanjima "Vijesti" radi se o Boksitima Cetinje, gdje je predsjednik odbora Radoslav Nikčević. Saznajemo da je on među uhapšenima
356 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 22:47h

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva jutros je uhapšeno 18 osoba osumnjičenih za malverzacije u slučaju "Boksiti".

Pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, i nekoliko službenika tog ministarstva, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, pušteni su na slobodu.

Prema saznanjima "Vijesti" radi se o Boksitima Cetinje, gdje je predsjednik odbora Radoslav Nikčević. 

Uhapšeni se sumnjiče da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način. 

Tužilaštvo sumnjiči odgovorna lica iz dvije firme i nekoliko državnih službenika da su se od marta 2006.godine u Nikšiću, Podgorici i Cetinju, udružili u kriminalnu grupu zbog sticanja nezakonite dobiti.

Policijski službenici iz Nikšića podnijeli su 2013. godine Osnovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv bišeg direktora filijale CKB u Nikšiću Radoslava Nikčevića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio koruptivno krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Nikčević se tada teretio da je kao predsjednik Odbora direktora cetinjskih Boksita u toku 2008. godine kredite dobijene od Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća umjesto za nabavku nove opreme za eksploataciju rude koristio za zatvaranje minusa na računima klijenata filijale CKB-a u Nikšiću.

Na taj način on je, kako se sumnjiči, preduzeću Boksiti Cetinje, prouzrokovao materijalnu štetu u iznosu od 200.000 eura.

Državni službenici osumnjičeni su da nisu radili u interesu službene dužnosti već u interesu realizovanja kriminalnog plana zbog čega je nastala znatna materijalna šteta po društvenu zajednicu", saopšteno je iz tužilaštva.

Osim Dubljevića, jutros su uhapšeni službenici Direktorata za rudarstvo Ministarstva ekonomije Vesna Vujačić, Nebojša Koprivica, Liljana Maksimović i Radosav Čović, direktorica Direkcije za imovinu prijestonice Cetinje Snežana Popivoda, službenica te direkcije Mirjana Mirković, načelnica cetinjske Uprave za nekretnine Tanja Aleksić i službenik te uprave Sreten Milačić.

Specijalnim tužiocima privedeni su i Radoslav Nikčević, većinski vlasnik i predsjednik Odbora direktora Boksita AD Cetinje, njegov prethodnih i bivši pomoćnik ministra za rudarstvo Radonja Minić, bivši i sadašnji izvršni direktori tog preduzeća Draguljub Radonjić i Branimir Kontić i bivši član borda direktora Boksita Vuksan Kecojević. 

Po nalogu Specijalnog tužilaštva policija je privela još i Darka Božovića rukovodioca sektora za Zavodu za geološka istraživanja, Borisa i Ivanu Vujović osnivača i izvršnu direktoricu cetinjske firme "Mianja" i Nikšićanina Filipa Kovačevića. 

Osim uhapšenih prijavom su obuvaćena i cetinjske firme "Mianja" i "Boksiti"

Galerija

Preporučujemo za Vas