KotorArt: Audicija za "busking" umjetnike

Međunarodni festival KotorArt se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a
59 pregleda 0 komentar(a)
Kotorart Busking, Foto: Duško Miljanić
Kotorart Busking, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 25.04.2017. 12:47h

Organizacioni tim KotorArt Don Brankovih dana muzike za ljeto 2017. po prvi put organizuje audiciju za KotorArt baskere, ne samo iz Crne Gore i zemalja regiona, već i za one širom svijeta.

„Busking“ je popularan termin koji se koristi širom svijeta za razne vidove uličnih performansa, a u doslovnom prevodu znači „prirediti predstavu“.

Kako stoji u saopštenju festivala, konkurs je namijenjen za sve discipline koje se izvode na javnim mjestima i koje privlače pažnju prolaznika - od uličnih svirača, preko pantomimičara, lutkara, cirkuskih akrobacija, komičara, mađioničara, pa do uličnog teatra i plesa.

"Mnogi svjetski popularni muzičari koristili su ovaj vid performansa tokom svoje karijere – Bob Dilan, Džoni Mičel, Džimi Durante, Andrea Bočeli, Manu Čao, Zaz“, rekla je Sara Lakičević, PR festivala.

Svi zainteresovani da učestvuju u KotorArt Don Brankovim danima muzike (od 14. jula do 14. avgusta) mogu poslati biografiju i video snimak na adresu: office@kotorart.me.

"U sklopu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike, muzičkog segmenta festivala, već nekoliko godina za redom se radi na njegovanju različitih vidova umjetnosti i pretvaranju gradskih pjaca u mjesta žive umjetnosti, dostupne i vidljive svima. Budući da umjetnost u javnom gradskom prostoru iznenađuje i obogaćuje svakodnevicu i doprinosi kreiranju poželjnog identiteta grada, kotorski Stari grad služi kao inspiracija i idealno mjesto za preplavljivanje svake ulice i trga umjetnošću i različitim formama „buskinga“'", stoji u saopštenju.

Međunarodni festival KotorArt se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a. Među osnovnim vrijednostima manifestacije jeste i jačanje duha pripadnosti i težnja da festival doprinese kreiranju poželjnog identiteta grada.

Sa preko 1.000 gostujućih umjetnika, preko 250 održanih programa, pred 40.000 posjetilaca u 2016. godini, spada u najveće umjetničke manifestacije u okruženju.

Bonus video: