Građani su plaćali pale garancije, a budžet se punio raznim taksama

Gosti u studiju su bili Raško Konjević, bivši član Vlade i poslanik SDP, Mladen Bojanić, bivši poslanik u Skupštini i Dževdet Begzić, nekadašnji radnik barske Primorke. Vlada Crne Gore nije poslala predstavnika.
0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 25.04.2017. 19:45h

Šta je državna pomoć i kome se dodjeljuje? Koliko je garancija palo na teret građana Crne Gore a koje su na korak od aktiviranja? Ko kontroliše ugovore o dodjeli državne pomoći i da li se s pravom sumnja u zloupotrebu državnog novca? Gdje su otišle pare namijenjene radnicima Melgonije Primorke i kako je država u ovom slučaju oštećena?, bila je tema emisije Reflektor na TV Vijesti.

Tok emisije

21:08 Građani su plaćali pale garancije, a budžet se punio raznim taksama navodi Bojanić.

20:56 Bivši stečajni upravnik Primorke Žarko Ostojić se uključio telefonski u emisiju i upitao zašto on nije pozvan, te pitao koga predstavlja gospodin Begzić optužujući ga za kriminalno djelo. Begzić je odgovorio da poziva Ostojića na TV duel gdje će sa papirima se suočiti.

20:55 "Za Željezaru smo dali 133 miliona garancije, a ona je prodata za 15 miliona", podsjetio je Bojanić.

20:51 "Mi smo pokretače stečaja nazvali stečajna mafija. Mi od 2008 do današnjeg dana bijemo bitku sa svim institucijama", priča Begzić. On smatra da su ti ljudi došli sa namjerom da unište Primorku.

20:45 "Imate javni dug koji je preko 2.3 milijarde eura. To je blizu 70% bruto-društvenog proizvoda", navodi Konjević. On kaže da je do 300 miliona eura garancija palo, a da je poreski dug 800 miliona eura.

20:35 "Postoji dokument u kome Svetozar Marković daje informaciju Vladi o sastanku sa premijerom i ministrom finansija", kazao je Bojanić. Dodaje da je u tom dopisu Marković naveo da ima usmenu saglasnost tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i tadašnjeg ministra finansija Igora Lukšića.

20:25 "Zemljište je isto, vlasnik je isto, ništa se ne mijenja. Stvaraju novu kompaniju na papiru i stara ide u stečaj", objasnio je Begzić.

On je kazao da akcenat stavljaju na Svetozara Markovića, "čovjeka koji je došao iz Beograda i uništio nekoliko kompanija".

20:17 Konjević je rekao su plaćene garancije za KAP od 135 miliona eura, te da su to takođe plaćali građani Crne Gore.

"Garancije su aktivirane jer kompanije nijesu mogle da vraćaju kredite bankama kojima su dugovale", rekao je Konjević.

20:16 "Kada jednom date državnu pomoć u narednih 10 godina ta kompanije ne može da dobije državnu pomoć", dodao je Konjević.

20:15 "Kada je Vlada željela da pomogne firmu u privatnom vlasništvu morala je da povede računa o kontrolnim mehanizmima", kazao je Raško Konjević, bivši član Vlade i poslanik SDP.

"Očigledno neko u sistemu jeste zatajio. Da je postojala kontorla vjerovatno ne bi došlo do aktiviranja garancije", kazao je Konjević

20:13 "30 godina noćnog radnog staža, ko će takvog radnika da primi izmorenog?", pita se Dževdet Begzić, nekadašnji radnik barske Primorke

20:10 "Zaslužila je Crna Gora da ima jedan trg koji će se zvati trg Palih garancija", dodao je Bojanić.

20:09 "Za Crnogorsku plovidbu imamo 39 miliona", kazao je Mladen Bojanić, bivši poslanik u Skupštini Crne Gore.

Tema

Prošlu sedmicu obilježila su hapšenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva a u slučaju Melgonija "Primorka" iz Bara, zbog toga što je Vlada 2010. za investiciono ulaganje ovoj firmi dala saglasnost za kredit od četiri miliona eura.

Sedam godina kasnije privedeno je 12 osoba, mahom državnih službenika, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršena na organizovan način.

Gosti u studiju Raško Konjević, bivši član Vlade i poslanik SDP, Mladen Bojanić, bivši poslanik u Skupštini i Dževdet Begzić, nekadašnji radnik barske Primorke.

Bonus video: