TUŽILI DRŽAVU

Porodica pokojnog Đurića zbog ubistva u zatvoru traži 300.000 eura

U tužbi predatoj podgoričkom Osnovnom sudu, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je država shodno odredbama Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti prilikom smještaja zatvorenika bila dužnavoditi računa i o bezbjednosti Kotoranina
0 komentar(a)
Dalibor Đurić ubistvo, Foto: Boris Pejović
Dalibor Đurić ubistvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 22:45h

Porodica pokojnog Dalibora Đurića tužila je  državu zbog ubistva Kotoranina u spuškom zatvoru.

Njegova supruga Aleksandra, njihova maloljetna djeca, i Đurićeva majka Nevenka tužbom traže 300.000 eura odštete. 

Punomoćnik porodice Đurić, advokat Zoran Piperović potvrdio je “Vijestima” da su podgoričkom Osnovnom sudu predali tužbu i da novac traže na ime materijalne i nematerijalne štete:

“Po osnovu njegove pogibije u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Nadam se da će neko da reaguje ispred države i proba da pogodbom završimo ovaj spor”, rekao je advokat.  

Piperović tvrdi da je osnov za tužbu nesporan i da je siguran da će parnični postupak kratko trajati.

“Država je dužna da čuva svoje podanike koji su na izdržavanju kazne ili u pritvoru i jasno je da ovdje osnov jači, tim prije što su uprava zatvora i ostale bezbjednosne službe znale da pokojnom Daliboru prijeti opasnost, jer je već jednom prije toga pokušano njegovo ubistvo i zato su trebali da povedu računa u okviru propisa koji regulišu čuvanje takvih lica u toj ustanovi i da mu sačuvaju život makar dok se nalazi kod njih”, kazao je advokat. 

Dodao je da se nada da će odgvor na tužbu stići vrlo brzo.

“Ukoliko se država odluči da nas pozove na poravnanje, ako ponude iznos koji je razuman, a to znači oko 300.000 eura, koliko smo i tražili, spremni smo da sklopimo poravnanje”, kazao je on.

U tužbi predatoj podgoričkom Osnovnom sudu, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je država shodno odredbama Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti  prilikom smještaja zatvorenika bila dužnavoditi računa i o bezbjednosti Kotoranina.

Kao dokaz da je uprava ZIKS-a znala da je Đuriću ugrožena bezbjednost Osnovnom sudu dostavljena je dokumentacija da je uprava spuškog zatvora Đuriću uskraćivala pogodnosti -  provođenje vikenda sa porodicom, liječenja van prostorija ZIKS-a... “pozivajući se na mišljenje Uprave policije vezano za bezbjednosnu procjenu navedenog zatvorenika”.

Đurić je ubijen 22. septembra 2016. godine.

Metak ga je pogodio na teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, oko 18.15 sati.

Pola sata kasnije umro je bolnici.

Policija i tužilaštvo tvrde da su Kotorani Dejan Pavićević (45) i Miloš Trbo (31) obezbijedili prevoz ubici, prenosili poruke i uništavali tragove i dokaze o likvidaciji Đurića.

Njih dvojica uhapšeni su nekoliko sati nakon ubistva, ali istražitelji nijesu otkrili ko je povukao oroz i likvidirao Đurića, kao ni nalogodavce tog zločina.

Ubijenog Kotoranina policija je označavala kao pripadnika takozvanog škaljarskog klana, na čijem su čelu navodno braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Inspektori vjeruju da je i on žrtva kokainskog rata, koji među crnogorskim kriminalnim klanovima bukti od kraja 2014. godine, nakon što je u Španiji ukraden tovar od par stotina kilograma kokaina. Rezultat tog rata su desetine ubijenih i ranjenih. Među mrtvima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Preporučujemo za Vas