Baršunasta koža i na visokim temperaturama

Stručnjaci savjetuju da će nježni piling lica i tijela osloboditi kožu odumrlih stanica i poboljšati upijanje, a time i djelovanje proizvoda za hidrataciju i zaštitu od sunca. A kada koža djeluje sjajnije i svježije, i njena preplanulost će biti dodatno naglašena
74 pregleda 0 komentar(a)
sunčanje, plaža, Foto: Shutterstock
sunčanje, plaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2018. 13:00h

Ljeti najviše uživamo u sunčanim danima i toplom vremenu, ali pretjerano izlaganje suncu i velike vrućine izvlače svu prirodnu vlažnost, tako da je ljeti najveći problem kože intenzivna dehidracija.

Usprkos vrućinama, uz ove savjete stručnjaka možete ukloniti otečenost i umor s lica, a koža će zadržati prirodnu ljepotu na velikim vrućinama i izgledati svježe i baršunasto.

Tuširanje

Čim se probudite treba odmah da se istuširate. Najprije se tuširajte pet minuta mlakom vodom. Nakon toga dva minuta mlaz tuša s hladnom vodom usmjerite prema licu. Kapljice hladne vode djeluju poput lagane masaže, učvršćuju konture lica i uklanjaju otečenost. Lagano se obrišite pamučnim peškirom.

Zaštitite kožu

Korištenje kreme sa zaštitnim faktorom obavezno je cijele godine, a posebno tokom ljetnih mjeseci. Na SPF kreme ne gledajte kao na obavezu, nego kao najboljeg prijatelja u borbi protiv prijevremenog starenja.

Naročito je važno zaštititi kožu nakon korištenja pilinga i tokom izlaganja jakom suncu. Ako ste skloni zaboravljanju ovog koraka, obvezno nabavite dnevnu hidratantnu kremu koja već sadrži zaštitni faktor.

Obavezna hidratacija

Pošto koža ljeti proizvodi višak sebuma, često zaboravljamo da koži bez obzira na lipide uvijek treba hidratacija. Vrućine pojačavaju znojenje i gubitak vlage, zbog čega je ljeti važno rehidratizirati kožu laganim hidratantnim serumima i emulzijama, koje će joj vratiti svježinu i blistavost.

Vrućina i sunce izvlače svu vlagu iz naše kože pa je, uz obaveznih osam čaša vode svaki dan, važno u prehranu uvrstiti i namirnice bogate vodom, poput bobičastog voća, krastavaca, lubenice, dinja i paradajzaa, za dodatnu hidrataciju i antioksidaciju iznutra.

Čistite lice blagim tonikom

Dok traju ljetne vrućine koža izlučuje više sebuma nego tokom hladnijih dana, zbog čega mnoge žene teško odolijevaju da ne koriste agresivne proizvode za čišćenje, koji dodatno isušuju već ionako dehidriranu kožu.

Najbolji izbor za čišćenje svih tipova kože ljeti su nježni pjenasti losioni bez sapuna, koji će eliminisati sve nečistoće i prekomjeran sebum, ali neće isušiti kožu.

Budite u hladu

Da biste sačuvali zdravlje i ljepotu kože tokom najvećih vrućina morate biti u hladu. UV zrake uzrokuju velika oštećenja kože, a prijevremeno starenje samo je jedna od posljedica. Dehidracija kože najizrazitija je nakon izlaganja suncu, tako da se i za vrijeme cjelodnevnog boravka na plaži povucite u hlad čim osjetite da vas sunce prži na barem pola sata, a tokom najtoplijeg dijela dana u periodu od 12 do 14 časova i duže, što može očuvati kožu od velikog broja oštećenja uzrokovanog UV zracima.

Ne izbjegavajte piling

Mnoge žene ljeti izbjegavaju koristiti piling zbog straha da će njime ukloniti tako željenu preplanulost tena.

Stručnjaci savjetuju da će nježni piling lica i tijela osloboditi kožu odumrlih stanica i poboljšati upijanje, a time i djelovanje proizvoda za hidrataciju i zaštitu od sunca. A kada koža djeluje sjajnije i svježije, i njena preplanulost će biti dodatno naglašena.

Krema za područje oko očiju

Jako tanka i osjetljiva koža oko očiju lako gubi vlagu i oštećuje se. Zato je treba posebno njegovati i štititi ljeti kada je sunce isušuje i tjera nas da češće trepćemo, zbog čega bore postaju izraženije i uočljivije.

Sloj kreme za područje oko očiju vlaži i učvršćuje kožu i ublažava isušenost izazvanu pijeskom, vjetrom i solju. Takođe, ublažava otečenost te podočnjake i vrećice ispod očiju koji nakon dugotrajnog izlaganja suncu postaju vidljiviji.

Noćna krema

Hidratantne noćne kreme idealne su za ublažavanje bora i oštećenja nastalih tokom dana. Nakon 30. godine noćna krema trebalo bi da bude obavezan dio njege. Velike vrućine, sunce, vjetar i so, ako ste na moru, pojačano isušuju kožu i naveče treba nadoknaditi izgubljenu vlagu i nahraniti je kako bi bila spremna za novi vrući ljetni dan.

Za ljeto odaberite laganu noćnu kremu koja čini kožu mekom i glatkom, posebno ako imate jako suvu kožu.

Zablistajte

Iako će vaša koža prirodno blistati nakon prethodnih koraka, nije na odmet učiniti da sjaj vaše kože parira sjaju sunca. U tome vam uvijek može pomoći malo hajlajtera ili iluminatora, a vizažisti predlažu da se opredijelite za tople i zlatne tonove umjesto hladnijih, jer će zasigurno doprinijeti efektu osunčane kože, prenose Nezavisne.

Bonus video: