Vijeće dostavlja Vladi listu terorista

Predviđeno je da Vijeće za nacionalnu bezbjednost dva puta godišnje izvještava Odbor za bezbjednost i odbranu
9 komentar(a)
terorista, Foto: Shutterstock
terorista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2017. 11:30h

Vijeće za nacionalnu bezbjednost pripremaće i dostavljaće Vladi nacionalnu listu pravnih ili fizičkih osoba označenih kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finanasijeri.

To je predviđeno izmjenama Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore, koji će u srijedu razmatrati članovi Odbora za bezbjednost i odbranu.

Nacionalna lista sadrži podatke o privrednim društvima, drugim pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima, grupama ili udruženjima koji su označeni kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finnasijeri.

„Sačinujava se na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ili akata međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član i akata Evropske unije, predloga nadležnih državnih organa Crne Gore ili obrazloženog zahtjeva nadležnih organa druge države“, kaže se u obrazloženju.

Predviđeno je da Vijeće za nacionalnu bezbjednost dva puta godišnje izvještava Odbor za bezbjednost i odbranu.

Radom Biroa za operativnu koordinaciju koordinaraće član Vijeća za nacionalnu bezbjednost koga odredi to Vijeće.

„Pored usaglašavanja sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pojedine zakonske odredbe su preciznije definisane, kako bi se obezbijedila njihova efikasnija primjena“, kaže se u zakonskom obrazloženju.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora Crne Gore utvrdila je Vlada na sjednici 23. marta.

Bonus video: