Koji su uzroci gasova i šta nam govore?

"Kad uzimate puno vazduha, onda ga puno i proizvodite. To je kao kad se izduvava balon"
351 pregleda 9 komentar(a)
gasovi, Foto: Shutterstock
gasovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2017. 07:20h

Gasovi i nisu posebno prijatna tema, ali su životna činjenica i imaju ih svi. Ali ako ih imate češće nego što je uobičajeno, tijelo nešto poručuje. Neki od uzroka učestale pojave plinova su: konzumacija određene hrane i antibiotika, menopauza ili hormonalni disbalans, zatvor.

Zašto nastaju gasovi?

"Bakterije fermentiraju hranu koju pojedemo", kaže Rebeka Gros, gastroenterološkinja iz Njujorka i objašnjava: "To se događa u debelom crijevu, ali neke bakterije nađu put do tankog crijeva te dolazi do njihovog rasta. U tom slučaju bakterijama je dostupna hrana koja još nije svarena, pa i hrana i bakterije fermentiraju zajedno, a to izaziva gasove. Oni nastaju i zbog bakterijske neravnoteže u crijevima, osobito nakon bolesti. Kod većine osoba koje su imale stomačni grip ili infekciju promijeni se sastav crijevne flore što uzrokuje učestaliju pojavu gasova neko vrijeme."

Hrana i lijekovi koji ih podstiču

Ako imate bakterijski disbalans, dr. Gros savjetuje da jedete manje voća poput avokada, šljiva, trešanja, mahunarki, luka i bijelog luka. "Budući da takva hrana uzrokuju nadutost i gasove pa ćete izbjegavanjem navedenih namirnica lakše kontrolisati svoj probavni trakt", savjetuje doktorica. Antibiotici mijenjaju crijevnu floru, pa je očekivano da nakon završene kure antibioticima imate učestalije gasove.

Gutanje vazduha prilikom jela

Ako brzo jedete ili čak ako često žvačete žvakaću gumu, vjerovatno progutate puno vazduha. "Kad uzimate puno vazduha, onda ga puno i proizvodite. To je kao kad se izduvava balon. U svakom slučaju gas nekako mora izaći iz tijela, a jedan od načina je i podrigivanje.", kaže Gros.

Jedan od uzroka je intolerancija na laktozu, čak i ako ste ranije odlično podnosili mlijeko i mliječne prerađevine sa starenjem to može da se promijeni. Napravite test tako da obratite pažnju na svoj sistem za varenje nakon što pojedete sir ili neki drugi mliječni proizvod ili eliminišite na nekoliko dana mliječne proizvode i pratite kako ćete se osjećati.

Osjetljivost na gluten

Ako tijelo ima problema s varenjem određene hrane upozoriće vas učestalijim gasovima. "Neki od učestalijih problema s crijevima su nepodnošenje glutena ili celijakija, ali to može da utvrdi samo ljekar, pa ako sumnjate otiđite na pregled", objašnjava dr. Gross.

Žene koje prolaze kroz menopauzu ili hormonalni disbalans, mogu imati češće gasove. "Još se ne zna je li za stvaranje plinova odgovoran estrogen ili progestogen, ali mnoge žene koje prolaze kroz promjenu primjećuju da im je varenje sporije nego kad su bile mlađe. Bez obzira koji je uzrok nastanka gasova vježbanje i uzimanje probiotika će pomoći", objašnjava dr. Gros.

Zatvor uzrokuje češće gasove izrazito neprijatnog mirisa

Zatvor, osobito dugotrajan uzrokuje učestale gasove , izrazito neugodnog mirisa. Dr Gros objašnjava da se to događa zato jer se u stolici nalazi puno bakterija čiji se broj povećava što je stolica duže u sistemu za varenje. Ako imate zatvor pijte puno vode, vježbajte i unosite kroz prehranu što više vlakana.

Bonus video: