Znak upozorenja: Ispucale usne, akne, perut...

Glavobolje mogu da budu znak manjka magnezijuma, vitamina B12 ili B6, a taj nedostatak ćete nadoknaditi sjemenom bundeve, suvim šljivama, bananama i sojinim mlijekom
201 pregleda 0 komentar(a)
akne, lice, njega lica, Foto: Shutterstock
akne, lice, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2017. 17:14h

Mnogi imaju problem sa ispucalim usnama, neprijatnim zadahom ili glavoboljom. Da li ste znali da to može da bude znak nedostatka vitamina?

Evo koji još neočekivani znaci ukazuju da imate nedostatak vitamina u organizmu i šta da jedete da biste unijeli vitamin koji vam fali.

Ispucale usne mogu da budu znak da vam nedostaje gvožđa ili vitamina C u organizmu. Da biste ga uneli, jedite crveno meso, crvene paprike i kelj.

Perut u kosi ukazuje da vam nedostaje biotin, vitamin B7 ili masne kiseline. U tom slučaju, trebalo bi da jedete losos, bademe, puter od kikirikija.

Ako primećujete da vam se kosa istanjila, to vas organizam upozorava na nedostatak gvožđa i vitamina C, a trebalo bi da jedete limun, kivi, jagode…

Koža vam je suva, iako se redovno mackate losionima i kremama? Nedostaju vam omega-6 masne kiseline, a možete ih unijeti kroz suncokretove sjemenke i susam.

Akne mogu da budu znak nedostatka cinka u organizmu, a unijećete ga uz spanać i indijski orah, na primjer.

Nedostatak vitamina B2 i cink može da se manifestuje masnom kožom u predjelu nosa. Da biste unijeli te vitamine jedite bademe i skušu.

Bijele tačkice na noktima mogu da ukažu na manjak cinka ili gvožđa u organizmu, a ovih vitamina ima u pečurkama, leblebijama i suvim kajsijama.

Osim toga, nokti koji se često lome i pucaju, upozoravaju na nedostatak gvožđa, a tada treba da jedete sjemenke bundeve, pileću džigericu i pistaće.

Ukoliko imate problem sa neprijatnim zadahom, a redovno perete zube, moguće je da vam nedostaje gvožđa. Trebalo bi da jedete suvo grožđe i pasulj.

Glavobolje mogu da budu znak manjka magnezijuma, vitamina B12 ili B6, a taj nedostatak ćete nadoknaditi sjemenom bundeve, suvim šljivama, bananama i sojinim mlijekom.

Konstantan umor mogući je znak da vam nedostaju vitamin B, gvožđe ili magnezijum, a u tom slučaju bi trebalo da jedete suve kajsije i suve šljive, kao i orahe.

Smanjena seksualna želja može biti posljedica manjka vitamina D, koji ćete unijeti kroz pečurke, jaja i skušu.

Ako su vam stopala i šake često hladni, to može biti znak da vam nedostaje gvožđa u organizmu, a unećete ih uz crveno meso i kelj, prenosi Mondo.

Bonus video: