Riješite se nadutosti uz ova četiri trika

Korijen i sjemenke komorača glavni su sastojci čajeva za čišćenje organizma. Smiruju grčeve u želucu i suzbijaju nadutost
65 pregleda 0 komentar(a)
stomak, Foto: Shutterstock
stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2017. 12:14h

Ako još ne znate što tačno u vašem stomaku uzrokuje neugodnost, pokušajte sve navedene trikove i nastavite se pridržavati onog koji će vam pomoći u smanjivanju nadutosti.

1. Odaberite mlijeko koje ne sadrži laktozu

Nadutost može biti jedan od simptoma netolerancije na laktozu. No to ne znači da biste u potpunosti trebali izbjegavati mliječne proizvode. Važan je pravilan odabir proizvoda koji ne sadrži laktozu poput.

Lagano jutro ili mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze poput polutvrdih i tvrdih sireva, jogurta i kefira. Uz lakše probavljivo mlijeko nećete morati razmišljati o neugodnoj nadutosti.

2. Jedite manje obroke s čašom vode nakon jela

Ako jedete brzo, progutaćete previše vazduha. To će na kraju uzrokovati nadutost pa pokušajte polako žvakati i jesti u malo sporijem tempu. Nutricionisti preporučaju da za svaki obrok izdvojite barem dvadeset minuta.

Isto vrijedi i za konzumaciju tečnosti tokom obroka. Za suzbijanje nadutosti, tokom obroka pijte što manje tečnosti, a nakon obroka popijte više. Nekoliko puta u nedelji, preporučuje se uz obrok, u čašu mlake vode dodati malo soli i otprilike 1 kašikicu kurkume – biljke iz porodice đumbira koja se koristi se za regulaciju probave, smanjenje nadutosti i obnavljanje crijevne flore.

3. Izbjegavajte vlaknastu hranu

Pasulj, kelj, brokula i kukuruz samo su neke od namirnica koje bi oni skloniji nadutosti trebali izbjegavati. Iako su prehrambena vlakna veoma važna za zdravlje organizma, navedene namirnice većina ljudi teže probavlja. Što se duže vlakna zadržavaju u crijevima, stvara se nadutost, a povećava se i količina gasova. Vlaknastu hranu izbjegavajte kad idete na put, važan sastanak i u svim ostalim situacijama u kojima sebi ne možete priuštiti probleme s nadutošću.

4. Pripremite čaj od komorača

Korijen i sjemenke komorača glavni su sastojci čajeva za čišćenje organizma. Smiruju grčeve u želucu i suzbijaju nadutost. Za pripremu je dovoljno 1 čajnu kašikica zgnječenih sjemenki komorača preliti s 2 dl prokuvane vode, poklopiti i pričekati pet minuta, prenosi Zadovoljna.

Bonus video: