Da li je Lukšić znao za kriminalni plan?

U spisima tužilaštva piše da je nezakonitu garanciju za dodjelu pomoći potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade. U to vrijeme Igor Lukšić bio je potpredsjednik Vlade i ministar finansija
1964 pregleda 48 komentar(a)
Primorka, Foto: Anto Baković
Primorka, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.04.2017. 06:37h

Kriminalna grupa na čelu sa Nebojšom Boškovićem i Črtomirom Mesaričem državu je oštetila za više od 20 miliona eura u slučaju Primorke, a nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći sumnjivom privatniku - potpisao je tadašnji potpredsjednik Vlade.

To piše u Naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva, kojom se 15 osoba sumnjiči da su budžet direktno oštetili za više od četiri miliona eura, kao i da je privatniku istvoremeno nezakonito pripala državna imovina vrijedna oko 15.000.000 eura.

Prema odluci Vlade, Igor Lukšić je ovlašćen da potpiše državnu garanciju.

Lukšić je bio potpredsjednik Vlade za međunarodnu ekonomsku saradnju, strukturne reforme i unapređenje poslovnog ambijenta i ministar finansija. Ministarstvo finansija je formalno Vladi na usvajanje podnosilo predloge o državnoj pomoći.

U dokumentu tužilaštva, međutim, objašnjava se da je potpredsjednik izvršne vlasti garanciju potpisao na osnovu zaključka tadašnje Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći. Premijer je tada bio Milo Đukanović.

Navodi se da su predlog koji je iznio na Vladi, Lukšiću pripremili njegov bivši savjetnik, tada šef kabineta Predrag Stamatović i predsjednik i članovi Komisije Mitar Bajčeta, Refik Bojadžić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Osim Lukšića, svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja...

Stamatović i Bušković su, piše, preduzimali radnje u ime Ministarstva finansija, a koje nijesu bile u interesu službene dužnosti - sačinjavali i potpisivali obrasce za dobijanje državne pomoći, iako za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi.

Pojašnjava se da je Sonja Bećirović kao savjetnik ministra finansija davala uputstva službenicima Odjeljenja za pripremu državne pomoći na koji način da primpreme mišljenje kojim bi se odobrila pomoć iako za to ne postoje uslovi...

Dodaje se da je Šefik Kurtagić u ime tog odjeljenja pripremio dokumentaciju da se, mimo propisa, dodijeli državna pomoć Boškovićevim kompanijama Krisma motors, Krisma trade i Melgonia Prmorka... Početak

U naredbi se navodi da je privatnik Bošković preko Črtomira Mesariča od NLB banke dobio novac za navodno oživljavanje kompanije Primorka i isplatu otpremina radnicima koji ostaju bez posla, ali je novac koristio za vraćanje kredita svojih prezaduženih firmi od kojih se ta banka nije mogla naplatiti.

Pojašnjava se da su lažno prikazivali i prikrivali stanje i rezultate u poslovanju Primorke, kako bi dobili državnu pomoć u čemu su im pomogli i državni službenici.

“Da se preko preduzeća čiji je vlasnik Bošković, u programiranom stečaju kupi imovina Primorke pod povoljnim uslovima, koju je odobravanjem kredita finansirala NLB Montenegrobanka... Da bi sačinjavanjem biznis plana, u kojem je neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja (Boškovićevih) preduzeća i prikazivanjem da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u Primorki i isplatu obaveza radnicima koji ostaju bez posla, izdejstvovali državnu pomoć od Vlade koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita Krisma motors, Krisma trade...”, piše u naredbi.

Tužioci navode da je kredit firmama NLB banka odobrila za kupovinu nepokretnosti Primorke u stečaju, objekata opreme i 66.000 kvadrata zemljišta....

Piše, međutim, da to sve pripada državi Crnoj Gori i da je bez pravnog osnova upisano kao svojina Primorke i korišćeno kao garancija za dobijanje kredita i za vraćanje loše obezbijeđenih prethodno datih kredita Krismi motors i Krismi trade: “Čije je vraćanje banka stalno prolongirala, jer ih zbog prezaduženosti ovih preduzeća nije mogla naplatiti”...

U naredbi piše da je 2. juna 2014. godine u preduzeću Melgonia Primorka proglašeno bankrotstvo, nakon čega je realizovana hipoteka na imovinu bivše Primorke, koja je bila upisana kao obezbjeđenje kredita...

“Pa je time realizovan kriminalni plan i na štetu države Crne Gore, NLB Montenegrobanka postala vlasnik 66.000 kvadrata zemljišta, opreme i objekata bivše Primorke Bar u vrijednosti od 15.000.000 eura, pri čemu je na štetu budžetu Crne Gore, Krismi grupi i NLB Montenegrobanci pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 4.000.000”, navodi se u tekstu iz tužilaštva.

SDP: Šta je KAP-om, Kampom, Solanom, Telekomom...

Iz SDP-a su konstatovali da je slučaj Primorke samo vrh ledenog brijega kada je riječ o primjerima DPS pohare.

“Zato smo prije mjesec i po dana i tražili od Tužilaštva da javnosti da odgovore vezano za najupečatljivije slučajeve pohare narodne imovine u koje su upleteni funkcioneri DPS, razni tajkuni ili njihova pozajmljena imena”, piše u saopštenju člana predsjedništva te stranke Bojana Zekovića.

Napisao je da od tužilaštva i dalje čekaju da im odgovore - šta je sa procesuiranjem odgovornih za garancije date KAP-u u iznosu od 135 miliona eura: “Koliko su na kraju građani platili DPS-ovom strateškom partneru ruskom oligarhu Olegu Deripaski. “Ko je odgovoran u DPS hijerarhiji što je 10 odsto budžeta otišlo u Moskvu u Deripaskin džep... I to u postupku koji je po zvaničim tvrdnjama Državne revizorske institucije, bio nezakonit i lišen kontragarancija, gdje su garancije date za kredit subjektu koji “sa velikom izvjesnošću od svoje djelatnosti ne može vraćati uzete kredite“, napisao je Zeković.

On je konstatovao da su garancije ruskom milijarderu date sa sviješću da će ih platiti crnogorski građani.

“Šta je sa rješavanjem afere Telekom, gdje je po riječima zvaničnih organa našeg ključnog NATO partnera: SAD-a, dokazana korupcija u Crnoj Gori? Šta se čeka da se utvrdi ko je korumpiran u iznosu od preko sedam miliona eura... Šta je sa aferom Limenka gdje su građani platili 10,5 miliona eura građaninu Acu Đukanoviću zbog grešaka Vlade Mila Đukanovića”.

Zeković je pitao i šta je sa aferom Zlatica, u kojoj je država dva renomirana hotela i kamp na Zlatici prodala za 4,7 miliona, da bi koju godinu kasnije od iste osobe samo kamp na Zlatici otkupila za 8,5 miliona.

“Za taj isti iznos vrijednosti jednog ruiniranog kampa Vlada sada želi da proda strateško dobro - Luku Bar.

Šta je sa slučajem Solana, gdje je omogućavano DPS tajkunima da državnu zemlju vrijednu stotine miliona zalažu za kredite privatnih firmi... Da li će odgovarati postupajući tužilac što je dozvolio da ovaj predmet zastari”, piše u Zekovićevom tekstu.

Bonus video: