Bojanić: Neće biti da su naivnog Đukanovića prevarili privatnici

“Iz prostog razloga što znam da je na Vladi razmatrano pitanje te garancije, tako da je Đukanović apsolutno bio upoznat. Na kraju krajeva, Đukanović je taj koji je 1. aprila 2010. godine potpisao odluku o dodijeli garancija firmi Melgonija Primorka"
170 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2017. 05:45h

Bivši premijer Milo Đukanović najodgovorniji je što su građani sa 4.500.000 eura platili propalo oživljavanje nekad državne kompanije “Primorka”.

To je juče kazao ekonomista Mladen Bojanić, koji je u prije nekoliko godina u Skupštini Crne Gore pokrenuo pitanje davanja garancija sumnjivoj firmi “Melgonija Primorka”.

Zbog tog posla prije dva dana po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno je 12 osoba, a izdat je nalog da se slobode liši još troje osumnjičenih.

To je rezultat višemjesečne istrage o garancijama koje je Vlada 2010. izdala privatnoj firmi.

Šefovima kriminalne grupe koja je budžet oštetila za 4,5 miliona eura tužilaštvo je označilo Nebojšu Boškovića i bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča.

Bojanić je ocijenio da je Đukanović bio uključen u čitav proces.

“Nisam istražitelj, nemam kompletnu dokumenataciju i ne stavljam se u ulogu tužioca, ali u svakom slučaju ne vjerujem da su njih dvojica to organizovali, a naknadno uvukli Vladu. Ispade da je Vlada neuka i neznavena i da je jednostavno nasjela na njihovu priču. Ne vjerujem u to. Vjerujem da su Vlada i njen šef od prvog dana bili upoznati i uključeni u cijeli proces i mislim da je glavna i najveća odgovornost na tadašnjem predjsedniku Vlade Milu Đukanoviću”, rekao je Bojanić.

Bivši opozicioni poslanik rekao je da ni sada, par godina nakon priče u parlamentu, ne vjeruje Đukanoviću - da nije znao ko stoji iza “Melgonija Primorke”.

“Iz prostog razloga što znam da je na Vladi razmatrano pitanje te garancije, tako da je Đukanović apsolutno bio upoznat. Na kraju krajeva, Đukanović je taj koji je 1. aprila 2010. godine potpisao odluku o dodijeli garancija firmi 'Melgonija Primorka'. Vrlo je indikativno da je Vlada u aprilu potpisala odluku o dodijeli garancija toj kompaniji, a da je 'Melgonija Primorka' tek u septembru 2010. godine upisana kao pravno lice u Centralnom registru privrednih subjekata. To znači da je Vlada bila vidovita i da je pet mjeseci unaprijed znala da će 'Melgonija Primorka' da se registruje u Privrednom sudu”, kazao je Bojanić.

Podsjetio je da mu je Đukanović 2014. godine u državnom parlamentu odgovorio da ne zna ko je vlasnik “Melgonija Primorke” i da ga to ne interesuje:

“Ne znam koji je odgovor gori. Rekao je da ne zna, a govorio je neistinu... Ali sve i da je govoro istinu, zamislite premijera kojeg ne interesuje kome Vlada daje garancije od 4.000.000 eura. Kakva je to neodgovornost”.

Opozicionar je objasnio da u tom slučaju nije ispoštovana obavezna procedura:

“Nisu uzete ispravne garancije, već je uzeta hipoteka drugog reda. Hipoteku prvog reda imala je Montenegro banka, a Vlada drugog reda, što drugim riječima znači da se nikad nije mogla, niti će se ikad moći naplatiti. Komisija, odnosno Ministarstvo finansija i Vlada trebalo je da provjere koje su bile reference vlasnika, na osnovu čega im možemo garantovati sa četiri miliona, koji je program restrukturiranja bio. Mnogo je stvari bilo koje su prethodile donošenju odluke, a bile su u najmanju ruku sumnjive, odnosno suprotne procedurama”, kazao je.

Dodao je da Vlada nije postupala u skladu sa Zakonom o dodjeli državne pomoći ni nakon izdavanja garancija.

“Morali su cijelo vrijeme da prate korišćenje tih sredtava, da imaju dnevnu informisanost od korisnika garancija - gdje je trošen novac. Apsolutno ništa od toga nije poštovano i, naravno, došli smo u situaciju da su te pare zloupotrijebljene, platili smo 4.000.000 i još 500.000 eura kamata na tu garanciju, firma je otišla u očekivani stečaj i država je ostala kratkih rukava. Iz stečajne mase se ništa ne može naplatiti, NLB banka je od države naplatila tih 4,5 miliona eura”, kazao je Bojanić.

Ocijenio je da su nezakonitosti u tom slučaju bile vrlo evidentne, dodajući da ga čudi što je tužilaštvo čekalo do sada:

“Ovo nije slučaj gdje treba da traži svjedoke saradnike, ne treba da čeka DNK analize, to je sve već bilo dokumentovano, samo je to neko trebalo da uzme i ozbiljno pogleda dokumentaciju i jasno bi mu se pokazalo ko je odgovoran za to, ko je imao koristi, a ko štete”.

Zbog navodnih malverzacija u tom slučaju, uhapšeni su bivši pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić, vlasnik “Primorke” i “Krisme” Nebojša Bošković, njegova supruga Biljana i izvršni direktor te privatne firme Svetozar Marković.

Iza rešetaka su i direktor preduzeća “Melagonija” Milenko Marković, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Darko Konjević, predsjednik Komisije za kontrolu dodjele državne pomoći Mitar Bajčeta, savjetnica ministra finansija za oblast privrede i bankarskog sistema Sonja Bećović, šefica Kancelarije generalnog sekretara Skupštine Irena Mijanović, načelnica Odjeljenja za finansije, računovodstvo i javne nabavke u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Vukica Perović, načelnica Odjeljenja za pripremu državne pomoći u Ministarstvu finansija Šefika Kurtagić i izvršni direktor “Melgonija Primorke” Vinko Marković.

Policija je dobila nalog i da liši slobode ministra savjetnika u ambasadi Crne Gore u Belgiji Predraga Stamija Stamatovića i Mesariča...

Boškovića i Mesariča sumnjiče da su početkom 2008. formirali kriminalnu grupu u cilju sticanja nezakonite dobiti: “U biznis planu neistinito je prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u 'Primorki' i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita”, saopštili su iz tužilaštva.

Mesarič tvrdi da ne zna ništa i da je zato angažovao advokata

“Nisam upoznat sa slučajem, a za to ne znam osim iz medija”, rekao je Črtomir Mesarič listu “Večer”, koji je prenio današnji članak “Vijesti”.

“Angažovao sam advokata kako bih dobio potrebnu dokumentaciju i vidio šta se događa. Mogu da kažem da nikada nisam učestvovao u bilo kojoj organizaciji”.

Odgovor iz NLB je očekivano Škrt, piše “Večer”.

“Iz odjeljenja za odnose sa javnošću su napisali da 'konkretne primjere, nažalost, ne možemo komentarisati, ali je pravilo Grupe da u okviru zakonski dozvoljenog sarađuje s agencijama za sprovođenje zakona i drugim državnim organima'”, stoji u članku.

"Večer" prenosi da slovenačka policija nema informacije o ovoj istrazi u Crnoj Gori, niti da je crnogorska policija raspisala međunarodnu potjernicu za Mesaričem.

DPS: Vlada je samo brinula o građanima

Iz DPS-a su saopštili da će nadležni utvrditi da li je bilo eventualnih nezakonitosti u realizaciji vladinih odluka u slučaju “Primorka”.

“Jedini motiv Vlade za davanje garancija 'Primorki' i drugim preduzećima bio je da se pravovremenom reakcijom pokuša na najbolji način zaštititi ekonomski interes Crne Gore i građana. Osnovni cilj je bio da se riješi problem 'Primorke' i zaposlenih, koji je tada trajao već 10 godina... Vlada je to činila uvijek sa istim motivom, nikako onim koji zlonamjerni dio javnosti pokušava predstaviti kao namjeru krađe novca građana. U vremenu krize takve poteze povlačile su sve odgovorne vlade, ne samo crnogorska”, piše u saopštenju DPS-a.

Galerija

Bonus video: