Elementi za ono što zovemo dom

Pored crnogorskog umjetnika na izložbi su svoje radove predstavili Nikolas Vamvouklis iz Grčke, Lidija Delić iz Srbije, Daniele Coste, Martina Errichiella i Filippa Menichettija iz Italije, te Zare Pfeifer iz Austrije
0 komentar(a)
siniša radulović, Foto: Privatna arhiva
siniša radulović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.04.2017. 11:29h

Radovi grupe umetnika iz Srbije, Grčke, Italije, Austrije i Crne Gore, koji učestvuju na predstojećem XVIII Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) u Albaniji, premijerno su predstavljeni 18. aprila na izložbi “Home Belgrade” u Kući kralja Petra I u Beogradu, čija je kustoskinja Maja Ćirić.

Na prebijenalu “Home Belgrade” crnogorski umjetnik Siniša Radulović predstavio se video radom “Indivisible and inseparable” kojim propituje pojam domovine i vezanih problematika prisutnih u onim društvima i državama koje unutar geopolitičkog okruženja definišemo kao post-tranzicione zemlje. Tokom godina “vječni progres ka savezima i alijansama postao je ništa drugo do populistički trend”, fenomen koji dominira nad svim onim pitanjima i problemima čije rješavanje zapravo znači osjetan progres društva sa ciljem da istakne i akcentira te sistemske greške. Video je nastao kao kombinacija elemenata recikliranih “generičkih političkih govora” nacionalnih mitologija “trivija i profanisane statistike” kako bi se kroz interfejs i kompleksnu strukturu isprepletanih snimaka stvorila hibridna i paradoksalna reprezentacija samonametnute vizije doma.

Pored crnogorskog umjetnika na izložbi su svoje radove predstavili Nikolas Vamvouklis iz Grčke, Lidija Delić iz Srbije, Daniele Coste, Martina Errichiella i Filippa Menichettija iz Italije, te Zare Pfeifer iz Austrije.

Ideja vodilja bijenala Mediterranea 18 je Dom, prema koncepciji umjetničkog direktora Drijanta Zenelija, pa će umjetnici u aktuelnom trenutku migrantske krize problematizovati ili pokušati da odgovore na pitanje od kojih sve elemenata se kreira ono što zovemo “dom”. Kao mogući odgovor, ponuđena su četiri elementa: Istorija - koja arhivira veliki broj pojedinačnih priča, upamćenih ili zaboravljenih; San - kao projekat kuće i ljudsko pravo na slobodan izbor; Sukob - kao način dijeljenja doma na poželjni i nepoželjni ”drugima” i Neuspjeh - kao unutrašnji otpor, koji se transformiše na putu u potrazi za domom iz snova.

Učesnici izložbe “Home Belgrade” dio su grupe od više od 50 umjetnika odabranih za vizuelni program XVIII BJCEM-a, na kojem će od 4. do 9. maja u Tirani i Draču učestvovati ukupno više od 230 umjetnika iz 23 zemlje. Osim u oblasti vizuelne umjetnosti, učesnici će se predstaviti i u sferi primijenjene umjetnosti, književnosti, filma, performansa i muzičkog stvaralaštva.

Bonus video: