SINIŠA RADULOVIĆ NA IZLOŽBI “HOME BELGRADE”

Elementi za ono što zovemo dom

Pored crnogorskog umjetnika na izložbi su svoje radove predstavili Nikolas Vamvouklis iz Grčke, Lidija Delić iz Srbije, Daniele Coste, Martina Errichiella i Filippa Menichettija iz Italije, te Zare Pfeifer iz Austrije
0 komentar(a)
siniša radulović, Foto: Privatna arhiva
siniša radulović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.04.2017. 11:29h

Radovi grupe umetnika iz Srbije, Grčke, Italije, Austrije i Crne Gore, koji učestvuju na predstojećem XVIII Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) u Albaniji, premijerno su predstavljeni 18. aprila na izložbi “Home Belgrade” u Kući kralja Petra I u Beogradu, čija je kustoskinja Maja Ćirić.

Na prebijenalu “Home Belgrade” crnogorski umjetnik Siniša Radulović predstavio se video radom “Indivisible and inseparable” kojim propituje pojam domovine i vezanih problematika prisutnih u onim društvima i državama koje unutar geopolitičkog okruženja definišemo kao post-tranzicione zemlje. Tokom godina “vječni progres ka savezima i alijansama postao je ništa drugo do populistički trend”, fenomen koji dominira nad svim onim pitanjima i problemima čije rješavanje zapravo znači osjetan progres društva sa ciljem da istakne i akcentira te sistemske greške. Video je nastao kao kombinacija elemenata recikliranih “generičkih političkih govora” nacionalnih mitologija “trivija i profanisane statistike” kako bi se kroz interfejs i kompleksnu strukturu isprepletanih snimaka stvorila hibridna i paradoksalna reprezentacija samonametnute vizije doma.

Pored crnogorskog umjetnika na izložbi su svoje radove predstavili Nikolas Vamvouklis iz Grčke, Lidija Delić iz Srbije, Daniele Coste, Martina Errichiella i Filippa Menichettija iz Italije, te Zare Pfeifer iz Austrije.

Ideja vodilja bijenala Mediterranea 18 je Dom, prema koncepciji umjetničkog direktora Drijanta Zenelija, pa će umjetnici u aktuelnom trenutku migrantske krize problematizovati ili pokušati da odgovore na pitanje od kojih sve elemenata se kreira ono što zovemo “dom”. Kao mogući odgovor, ponuđena su četiri elementa: Istorija - koja arhivira veliki broj pojedinačnih priča, upamćenih ili zaboravljenih; San - kao projekat kuće i ljudsko pravo na slobodan izbor; Sukob - kao način dijeljenja doma na poželjni i nepoželjni ”drugima” i Neuspjeh - kao unutrašnji otpor, koji se transformiše na putu u potrazi za domom iz snova.

Učesnici izložbe “Home Belgrade” dio su grupe od više od 50 umjetnika odabranih za vizuelni program XVIII BJCEM-a, na kojem će od 4. do 9. maja u Tirani i Draču učestvovati ukupno više od 230 umjetnika iz 23 zemlje. Osim u oblasti vizuelne umjetnosti, učesnici će se predstaviti i u sferi primijenjene umjetnosti, književnosti, filma, performansa i muzičkog stvaralaštva.