Brković o Njegošu kao književnoj temi i inspiraciji

Tribina će biti održana u petak u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u 12 sati
184 pregleda 11 komentar(a)
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.04.2017. 09:54h

Tribina Petar II Petrović Njegoš na temu "Njegoš kao književna tema i inspiracija" o kojoj će govoriti književnik Jevrem Brković biće održana u petak u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti u 12 sati.

Jevrem Brković rođen je u Seocima - Piperi 29. decembra 1933. godine. Prve pjesme objavio je u Pobjedi, Omladinskom pokretu, Stvaranju, sarajevskoj Zori i beogradskom Ninu.

Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu inostranih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu.

U Titograd se vraća 1958. godine i sve do penzionisanja radi u Radio Titogradu. Osnivač je revije Ovdje. Osnivač je i prvi upravnik Pionirskog pozorišta u Titogradu 1951. godine. Pokretač je i urednik biblioteke Grlica, gdje su objavljivane prve knjige crnogorskih pjesnika.

Bio je predsjednik UKCG, član Predsjedništva Saveza književnika Jugoslavije, a kao prvi čovjek UKCG pokrenuo je i uređivao ediciju Doclea. Bio je dugogodišnji urednik kulturnog programa Radio Titograda. Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, CDNK i DANU, čiji je prvi predsjednik.

Bio je osnivač, vlasnik i glavni i odgovorni urednik Crnogorskog književnog lista. Zbog političkih prilika u Crnoj Gori Brković je 1991. emigrirao u Hrvatsku, gdje je živio i radio do 1999. godine.

Brković je prevođen na gotovo sve evropske jezike. Zastupljen je u prestižnom Leksikonu svjetskih pisaca (Školska knjiga, Zagreb), kao i u brojnim crnogorskim, regionalnim i evropskim antologijama.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 18. decembra 2015. godine.

Objavio je gotovo pedeset knjiga poezije, deset romana, četiri drame, brojne knjige eseja, kao i dnevničke zapise publikovane u pet knjiga.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Sterijine nagrade za najbolji dramski tekst, Nagrade UKCG, Ratkovićeve nagrade, kao i inostranih nagrada “Rt Dobre nade”, “Mediteranski prsten”, “Teuta” i prve dodijeljene Nagrade “Ali Podrimja”.

Bonus video: