Vlada garantovala za krađu novca građana?

"Sumnja se da je početkom 2008. formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti”, saopšteno iz tužilaštva...
527 pregleda 55 komentar(a)
Milo Đukanović, Črtomir Mesarič, Foto: Marko Pigac/MP PRODUKCIJA
Milo Đukanović, Črtomir Mesarič, Foto: Marko Pigac/MP PRODUKCIJA
Ažurirano: 20.04.2017. 05:43h

Petnaest osoba, među kojima su vladini funkcioneri, bankar i privrednici, formirali su kriminalnu grupu koja je pod plaštom priče o oživljavanju državne kompanije Primorka, između sebe navodno podijelila više miliona eura poreskih obveznika.

To tvrde iz Specijalnog državnog tužilašta po čijem nalogu juče je uhapšeno 12 i izdat nalog za privođenje još tri osobe, osumnjičene za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i pomaganja i zloupotrebu službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su bivšem pomoćniku ministra finansija Borisu Buškoviću, generalnom sekretaru Zajednice opština Refiku Bojadžiću, vlasniku Primorke i Krisme Nebojši Boškoviću, njegovoj supruzi Biljani i izvršnom direktoru te privatne firme Svetozaru Markoviću...

Policija je dobila nalog i da liši slobode ministra savjetnika u ambasadi Crne Gore u Belgiji Predraga Stamija Stamatovića i, bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča...

"Osnovano se sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica”, piše u saopštenju tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Objašnjava se da je plan kriminalne organizacije bio da, preko dvije kompanije iz Podgorice i jedne iz Bara, u programiranom stečaju kupe imovinu državne Primorke po povoljnim uslovima, a što bi odobravanjem kredita finansirala određena banka.

"Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u Primorki i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita”, navodi se u tekstu.

Hapšenje je rezultat višemjesečne istrage o garancijama koje je Vlada 2010. izdala privatnoj firmi Melgonija - Primorka.

Sagovornici bliski istrazi tvrde da provjera vodi gotovo do vrha tadašnje Vlade u kojoj je ministar finansija i vicepremijer bio Igor Lukšić. Tadašnji premijer bio je Milo Đukanović. Njih nema na spisku osumnjičenih.

Stamatović je bio Lukšićev savjetnik kada je vladinoj Komisiji za kontrolu državne pomoći predložio da Boškovićevoj firmi sa četiri miliona garantuju za kredit od 14.400.000 eura koje će ovaj navodno uložiti u Primorku...

Nejasno je gdje je taj novac otišao - privatnik, međutim, kredit nije vratio, a građani su platili četiri miliona eura, sa koliko je Vlada garantovala za Boškovića.

U trenutku izdavanja Vladine garancije, Bošković je bio vlasnik dvije firme u stečaju: Krisma motors i Krisma Bjelasica, pa je nejasno zašto i prema kojim kriterijumima je odlučeno da mu se pomogne. U Vladi su prethodno morali procijeniti njegovu sposobnost vraćanja kredita.

Iz Melgonia Primorke kasnije su rekli da su garancije izdate na osnovu predloženog biznis plana, kao i da su oni kod Vlade za izdate garancije založili imovinu: zemljište 70.000 kvadrata, infrastrukturu, opremu, akcije...

Nedugo potom i iz Ministarstva finansija saopštili su da se nadaju u tu imovinu, kako bi izbjegli da iz budžeta plate četiri miliona eura... Vlasnik Melgonia Primorke, prema Registru privrednik subjekata, nije Bošković već ofšor firma sa Kipra - Melgonia holdings limited. Melgonia Primorka ugašena je u junu prošle godine.

Bošković je 2015. uhapšen kao član kriminalne grupe koja je računarskim prevarama sa tuđih bankovnih računa skinula više od 1.500.000 eura...

Uhapšeni su juče i direktor preduzeća Melagonija Milenko Markovića, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Darko Konjević, predsjednik Komisije za kontrolu dodjele državne pomoći Mitar Bajčeta, savjetnica ministra finansija za oblast privrede i bankarskog sistema Sonja Bećović, šefica Kancelarije generalnog sekretara Skupštine Irena Mijanović, načelnica Odjeljenja za finansije, računovodstvo i javne nabavke u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Vukica Perović, načelnica Odjeljenja za pripremu državne pomoći u Ministarstvu finansija Šefika Kurtagić i izvršni direktor Melgonia - Primorke Vinko Marković.

Bošković i Mesarič označeni vođama kriminalne grupe

Šefovima kriminalne grupe tužilaštvo je označilo Nebojšu Boškovića i bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča, saopšteno je “Vijestima” nezvanično.

Iz Mesaričevog stana u Budvi, prošlog novembru ukraden je sef u kome se nalazilo 100.000 eura, ručni sat sa ugraviranim crnogorskim grbom koji je Slovenac dobio od bivšeg premijera Mila Đukanovića “kao zaslužni građanin”, druge dragocjenosti, i dokumenta. Policija je otrkila kradljivce.

Izvor “Vijesti” je saopštio da su članovi državne Komisije juče uhapšeni pod sumnjom da nisu kontrolisali da li je namjenski trošen novac za koji je Vlada garantovala.

Prema informacijama “Vijesti”, oni su se kod tužioca branili tvrdnjama da im je jedini zadatak bio formalno-pravno usaglašavanje akata pristiglih od Ministarstva finansija sa zakonskim aktima koji regulišu tu oblast. Rekli su i da nisu imali ingerenciju kontrole, jer se podrazumijevalo da Vladini dokumenti imaju premisu apsolutne tačnosti.

Stamatović: Zbog istrage je najbolje da ne komentarišem

Stamatović je "Vijestima" juče rekao da misli da je u interesu istrage najbolje da ništa ne komentariše o tom slučaju.

"Nemam komentar", rekao je u telefonskom razgovoru Stamatović.

Izvori bliski njemu, kazali su da je on prijateljima saopštio da se ne osjeća krivim i da je sve oko garancija datih Primorki radio zakonito.

Stamatović je juče bio na poslu. U ambasadi je "Vijestima" rečeno da ambasador Vladimir Radulović ne može komentarisati taj slučaj, jer je na službenom putu.

Bonus video: