Crna Gora ima sve preduslove za razvoj sportskog turizma

134 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Klarić, promocija knjige, Foto: Privatna arhiva
Dragan Klarić, promocija knjige, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.04.2017. 20:23h

Dragan Klarić, autor knjige „Sportski turizam u Crnoj Gori” kazao je da se „sport danas smatra najvećim globalnim svjetskim fenomenom, a turizam najopsežnijom ekonomskom aktivnošću na svijetu”. Na današnjoj promociji knjige u Kulturno-Informativnom centru „Budo Tomović”, Klarić je istakao da su „upravo sport i turizam razvili dva međusobno zavisna društveno - ekonomska fenomena modernog društva“.

"Sport u turizmu nije samo faktor unapređivanja turističke ponude, već je i generator dodatnih ekonomskih efekata. Uključivanjem sporta u turizam stvara se dodatno tržište za različite sportske proizvode i sportsku opremu koju proizvodi „sportska industrija“. Ipak, najveći se ekonomski efekti ostvaruju u okviru predu zeća u turizmu ili sportskih preduzeća za pružanje različitih sportsko - rekreativnih usluga", istakao je autor knjige.

O knjizi su govorili Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Veselin Drljević, urednik sportske rubrike „Dana”.

"Crna Gora sa prirodnim potencijalima, ima sve preduslove za razvoj sportskog turizma. Jednostavno, priroda je uradila svoje i prepustila sportskim i turističkim radnicima da valorizuju te ljepote. Država koja ima ovakve prirodne potencijale trebalo bi da turistima ponudi mnogo više od pasivnog odmora", naveo je Klarić.

Bonus video: