Striković: Brart me je zakačio nisam kriv za smrt

“Svaki dan razmišljam i sada mi je sve jasnije. Mislim da me zakačio ovaj moj brat ”, kazao je Striković i istakao da je želio da isproba automobil koji je tog dana kupio i da ga pokaže bratu
263 pregleda 4 komentar(a)
adnan striković, Foto: Jadranka Ćetković
adnan striković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.04.2017. 19:08h

Bjelopoljac Anes Striković (21) kazao je da je njegov automobil u noći 24. septembra, na magistralnom putu Dobrakovo - Bijelo Polje, “audijem” zakačio njegov brat od tetke Enes Bećirović i da se ne osjeća odgovornim za smrt saputnika Kenana Bektaševića (21).

To je izjavio u bjelopoljskom Višem sudu pred kojim odgovara zbog krivičnog djela - teška djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

“Svaki dan razmišljam i sada mi je sve jasnije. Mislim da me zakačio ovaj moj brat ”, kazao je Striković i istakao da je želio da isproba automobil koji je tog dana kupio i da ga pokaže bratu.

Kasnije, tokom iskaza optuženi je ponovio da je Bećirović njega zakačio, a nešto kasnije da on “kači njega”.

“Okrenuo sam se kod podvožnjaka u Sutivanu jer sam vidio Bećirovića kako se vraća nazad i pošao za njim. Vozio sam od 100 do 120 kilometara na čas. Kada sam ga sustigao u Poktrajcima, Bećirović je dodao gas a za njim i ja, pokušavajući da ga preteknem. Kako on nije smanjivao brzinu u jednom trenutku smo se automobilima kretali paralelno, nekih 50 do 100 metara. Dok smo se tako preticali, njegov automobil je bio malo pod kosinom ulijevo, on je pritisnuo kočnicu, onda ga ja kačim i refleksno me baca sa puta”, kazao je Striković.

Potom je rekao da ga je brat zakačio u zadnji desni trap, ali i da nije čuo udar već samo osjetio zanošenje.

U sudnici je juče prezentovan i video-iskaz maloljetne M.J., supruge optuženog, smimljen tokom tužilačke istrage.

Tada je izjavila da je na benzinskoj pumpi, prije polaska za Bećirovićem, pokojni Kenan kazao njenom suprugu - “Ajmo za njim”, ali da je tokom vožnje upozoravao da vozi sporije da ne izginu.

Pojasnila je da je Bećirović išao lijevo - desno i da je prije kontakta bio okrenut vozilom malo ulijevo...

Tužiteljka Nada Bugarin takav iskaz okarakterisala je kao sračunat u korist optuženog, jer se svjedokinja tek na drugom saslušanju “prisjetila” detalja koji su išli u korist supruga.

Predmet je u početku istrage bio u nadležnosti Osnovnog suda, a nakon što je utvrđeno da se automobil kretao brzinom većom od 100 kilometara na čas, prešao je u Više tužilaštvo.

O učešću drugog automobila u udesu saznalo se kasnije, nakon što je ujak pokojnog mladića - Veršigora Bulatović o tome obavijestio Osnovno tužilaštvo.

Prema optužnici, Striković je u noći 24. septembra prošle godine, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, upravljao neregistrovanim “fijatom” brzinom od 138,60 kilometara na čas, odnosno 88,60 kilometara na čas više od dozvoljenog.

Dolaskom u naselje Potkrajci, započeo je preticanje Bećirovićevog “audija”, a kada su se vozila nalazila uporedo jedno pored drugog, piše da okrivljeni vozilo nije držao na potrebnom rastojanju.

Usljed toga je na desnoj kolovoznoj traci udario “audi” zadnjim desnim dijelom vozila u bočnu lijevu središnju stranu, pri brzini od 117,40 kilometara, nakon čega je je izgubio kontrolu nad vozilom koje je skrenulo na desnu kolovoznu traku, prešlo na lijevu i udarilo u bankinu a potom i u stub rasvjete.

Bektašević je stradao na licu mjesta, dok je Striković teže povrijeđen.

U udesu je povrijeđena i Strikovićeva maloljetna supruga.

Bonus video: