Navika koja pomaže u spriječavanju razvoja "paukovih" vena na tijelu

66 pregleda 0 komentar(a)
proširene vene, noge, Foto: Shutterstock
proširene vene, noge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2017. 15:14h

Uskoro ćemo početi oblačenje otvorenije odjeće i izlagati tijelo suncu, a upravo to može pogodovati razvoju malih potkožnih vena u obliku paukove mreže (tzv. "paukove" vene).

One su čest problem za veliki broj ljudi. Obično se pojavljuju na nogama, ali nije rijetkost da se pojave i na dijelu tijela gdje ih je puno teže prekriti – licu.

Zbog toga bi oni skloni njihovom razvoju trebali pripaziti na sunce, velikog prijatelja paukovih vena. Naime, UV zračenje utiče na uništavanje kolagena, glavnog proteina u koži, kostima i vezivnom tkivu.

UTICAJ UV ZRAČENJA NA VENE

Kada se kolagen počinje raspadati zbog prevelike izloženosti UV zracima, vezivno tkivo i koža postaju slabi i nepovratno se rastežu. Oslabljeni kolagen rezultira povećanim pritiskom na vene i one tada postaju vidljive na koži.

Noge su inače zaštićene odjećom ili kremom za sunčanje, ali lice uglavnom zaboravljamo zaštititi od sunca. Ako ste skloni razvoju paukovih vena i ne želite da se pojave i na licu, morate usvojiti jednu važnu naviku - tokom boravka na suncu obavezno tijelo i lice mažite s kremom za sunčanje (minimalno faktor 30).

IZBJEGAVAJTE SUNČANJE BEZ ZAŠTITE

Mnogi pribjegavaju sunčanju ili samotamnjenju u solariju kako bi vene sakrili' iza tamne kože. Imajte na umu da ćete ih tako sakriti samo kratkotrajno, ali dugoročno ćete si više naštetiti jer ćete uticati na raspadanje kolagena.

Lasersko uklanjanje vena nema pristupačnu cijenu, a najjeftiniji i najjednostavniji način sakrivanja paukovih vena je upotreba šminke ili krema za samotamnjenje, prenosi Zadovoljna.hr.

Bonus video: