O pravoj okrutnosti u društvu i vezama

Predstavu “Najokrutniji čovjek” je po tekstu Đan Marija Ćerva režirala italijanska rediteljka Monika Napo
0 komentar(a)
Najokrutniji čovjek, Foto: Zetskidom.me
Najokrutniji čovjek, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 19.04.2017. 09:49h

Premijerno izvođenje komada "Najokrutniji čovjek" italijanskog autora Đan Marija Ćerva biće održano večeras u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" na Cetinju u 20 sati.

Projekat kofinansira program Evropske unije Creative Europe, a italijanska rediteljka Monika Napo nakon mjesec dana proba sa crnogorskom ekipom glumaca, koju čine Pavle Popović, Petar Novaković, Zoran Vujović, Aleksandar Gavranić i Ana Vujošević, iznjedrila je priču o opštečovječanskim pitanjima, o tome šta predstavlja pravu okrutnost u društvu i vezama, bajku o razvoju i moći.

"Ova pitanja vrte se oko koncepta moći, i o tome šta kao pojedinci radimo kako bi rasli i razvijali se kao ličnosti. Iako stil pisanja Đan Marja Ćerva nije toliko naturalističan, ja sam pokušala napraviti kontrast, tako da se stil predstave razlikuje i predstavlja dobar temelj za rad sa glumcima. Zato sam predstavu opisala kao bajku. Vrijeme u predstavi nije linearno, koristimo se vremenom kako bi pokazali kako glavni junak putuje kroz svoja sjećanja i prebacuje se u sadašnjost. Kao što u bajkama postoji jasan cilj likova i jasan odnos među njima tako sam i u ovoj predstavi težila baš tome, kako bih dostigla nivo slobode koji postoji u bajkama", kazala je rediteljka Monika Napo.

Ona je više puta je istakla da je saradnja sa crnogorskim glumcima bila odlična budući da glume srcem, spremni za intenzivne scene, spremni da razumiju do kraja sva pitanja koja prožimaju ovaj komad.

Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo i Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo i Rajku Raduloviću.

Tekstove Đan Maria Ćerva režirali su neki od najeminentnijih evropskih i američkih reditelja. Uoči izvođenja njegovog djela na Cetinju, očekivanja su jako visoka.

""Najokrutniji čovjek" je priča o razumijevanju i razlučivanju stvari. U samoj kompoziciji stoji razumijevanje, priča počinje scenom koja je inspirisana mojom fascinacijom likom Virdžinije Vulf i njenim romanom 'Orlando' gdje je ključno pitanje istorija kao bajka. Inspiraciju sam dobio čitajući studiju Antonia Negra, u dijelu koji se bavi pitanjem kako se nositi sa svim nerazumljivim u životu, kao i sa konceptom smrti o kojoj ne smijemo misliti već osloboditi svoje misli o nama kao gospodarima univerzuma. Na taj način ćemo se lakše nositi sa njom”, kazao je Ćervo o svom tekstu.

Inicijative koje mogu da ujedine Evropu

Kraljevsko pozorište "Zetski dom" sa Cetinja učestvuje uz još sest evropskih zemalja u projektu "Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018" koji je na konkursu EU programa Kreativna Evropa dobio podršku za finansiranje.

Projekat "EU Collective plays!" ima za cilj promociju tzv. “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati u inovativnim produkcijama i njihovim prikazivanjem u odabranim evropskim pozorištima i festivalima. Ovakvi projekti, po mišljenju njegovog inicijatora Đan Maria Ćerva i Monike Napo, veoma su korisni. Upravo ovakve inicijative mogu ujediniti različitosti i povezati Evropu i njene građane kroz kulturu.

Bonus video: