SLUČAJ "PRIMORKA"

Izdat nalog za hapšenje Stamatovića, privedeni Bojadžić, Bušković...

Kako TV Vijesti pouzdano saznaje rezultat hapšenja je istraga koju je Specijalno tužilaštvo pokrenulo zbog slučaja "Primorka"
225 pregleda 0 komentar(a)
Refik Bojadžić, Foto: Zoran Đurić
Refik Bojadžić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.04.2017. 13:33h

Generalni sekretar zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić i nekadašnjii član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, uhapšeni su rano jutros po nalogu specijalnog tužilaštva, potvrđeno je Televiziji Vijesti iz više izvora.

Ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović nalazi se na spisku za hapšenje ali ga inspektori nijesu pronašli na njima poznatoj adresi.

Hapšenje je rezultat istraga koju je Specijalno tužilaštvo pokrenulo zbog slučaja Melgonija "Primorka".

Vlada je 2010. godine za investiciono ulaganje dala saglasnost za kredit od četiri miliona eura, zaključen između NLB Montenegro banke i preduzeća "Melagonija Primorka" iz Bara .

Kredit je kako se sumnja nenamjenski iskorišćen.

Osim Bojadžića, Buškovića i Stamatovića, na spisku osumnjičenih su i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič, vlasnik preduzeća Krisma Nebojša Bošković, izvršni direktor tog preduzeća Svetozar Marković i osnivač Biljana Bošković te izvršni direktor preduzeća Melagonija Mile Marković.

Oni se terete zbog krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Stamatoviću, Buškoviću, Bojadžiću kao i Vinku Markoviću, Sonji Bećović, Šefiki Kurtagić, Mitru Bajčeti, Darku Konjeviću, Ireni Mijanović i Vukici Perović Specijalno tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Krivičnom prijavom obuhvaćena je i NLB banka.

Darko Konjević trenutno obavlja funkciju pomoćnika ministra poljoprivrede za ruralni razvoj. Predsjednik je Vladine komisije za koncecije.

Mitar Bajčeta je predsjednik Komisije za kontrolu dodjele državne pomoći.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva je saopšteno da je uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su učinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i putem pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Nalog za lišenje slobode izdat je za još tri osbe koje, kako je navedeno, trenutno nijesu dostupna.

"Osnovano se sumnja da je početkom 2008. godine u Podgorici i Baru, formirana kriminalna grupa u cilju sticanja nezakonite dobiti, pri čemu su se, u djelovanju, koristile poslovne strukture Ministarstva finansija Crne Gore, u kojima su pojedini pripadnici kriminalne grupe obavljali službene dužnosti, kao i privredne strukture pravnih lica, u kojima su neki pripadnici kriminalne grupe obavljali poslove odgovornih lica. Postoji osnovana sumnja da je plan kriminalne organizacije bio da se preko dva pravna lica iz Podgorice i jednog pravnog lica iz Bara, u programiranom stečaju "Primorke" a.d. Bar, kupi imovina tog preduzeća pod povoljnim uslovima, koju bi odobravanjem kredita finansirala određena banka. Takođe se sumnja da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja navedenih preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u "Primorki" i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita", navodi se u saopštenju Specijanog državnog tužilaštva.

Preporučujemo za Vas