Netolerancija na laktozu

Postoje dokazi koji potvrđuju da i oni s problemom netolerancije na laktozu trebaju konzumirati mliječne proizvode. Svakodnevnim unošenjem malih količina, povećava se tolerancija
91 pregleda 0 komentar(a)
mlijeko, med, Foto: Shutterstock
mlijeko, med, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2017. 17:14h

Svaka treća osoba ima problema s probavljanjem mliječnog šećera.

Šareni mliječni frapei s komadićima banane, jagodama, nasjeckanim lješnicima – raj za nepce. Pola sata nakon, baš kada bi trebali uslijediti trenutci uživanja, osjećate nadutost i grčeve u stomaku. To bi mogla biti posljedica netolerancije na laktozu.

Niste jedini, svaka treća osoba ima problema s probavljanjem mliječnog šećera. No, rješenje postoji.

Pravilan odabir

Postoje brojni mliječni proizvodi u kojima možete uživati iako ne podnosite laktozu. Prije kupovine provjerite koji napici imaju dodar probavni enzim laktazu. Njime se suzbija laktoza sadržana u mlijeku. Jedna od opcija je i odabir mlijeka koje ne sadrži laktozu. Takvo mlijeko lakše je probavljivo pa više nećete morati razmišljati o neugodnim posljedicama. Za razliku od napitaka od soje ili zobi, ovo mlijeko izvor je kalcijuma, a razliku u ukusu nećete ni primijetiti, jer je u ovakvim proizvodima laktoza razgrađena na jednostavnije šećere čime je vaše mlijeko slađe.

Ne morate se odreći sira

Sir i dalje može biti vaš užitak. Pokušajte konzumirati zrele sireve, jer oni zbog procesa proizvodnje sadrže manje laktoze od drugih mliječnih proizvoda. Prilikom kupovine, samo provjerite deklaraciju. Budući da je laktoza šećer, pronalazak idealnog sira neće biti problem – odaberite onaj koji sadrži malo ili uopšte ne sadrži šećer.

Često, po malo

Postoje dokazi koji potvrđuju da i oni s problemom netolerancije na laktozu trebaju konzumirati mliječne proizvode. Svakodnevnim unošenjem malih količina, povećava se tolerancija. Iako u početku nećete moći popiti cijeli karton mlijeka a da ne osjetite bol, mogli biste pokušati uživati u pola čaše mlijeka i tako nekoliko puta u danu.

Samo uz ručak ili večeru

Pokušajte svoj omiljeni mliječni proizvod konzumirati uz količinski veći obrok. Tako ćete usporiti probavu laktoze, a time se smanjuje mogućnost nadutosti. Za početak, malu čašu mlijeka popijte uz večeru.

Dodaci u šoljici mlijeka

Posljednji savjet će vam se sigurno svidjeti. U šoljicu mlijeka dodajte kakao u prahu. Mogao bi pomoći u smanjenju simptoma uzrokovanih netolerancijom na laktozu. Konzumacijom kakaa probava se usporava, što smanjuje brzinu kojom laktoza dolazi do crijeva, prenosi Freshpress.

Bonus video: