Cinični humor i burleskni ton

Žiri Festivala u Urugvaju istakao je “jedinstvenost kojom film razotkriva pitanje vlasništva i osjećanja prema zemlji”
75 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Marinović, Foto: Privatna arhiva
Ivan Marinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.04.2017. 07:23h

Dugometražni igrani film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića je na XXXV Internacionalnom festivalu u Urugvaju dobio specijalnu nagradu žirija u programu “Nuevos Realizadores” koji je posvećen novim rediteljima na međunarodnoj sceni.

Žiri je istakao “jedinstvenost kojom film razotkriva pitanje vlasništva i osjećanja prema zemlji, koristeći ciničan humor i burleskni ton kojim prikazuje specifičnosti jednog naroda na Balkanu kao i promjene koje donose neoliberalni projekti.

Priča se bavi usamljenošću čovjeka koji je nemoćan da se odbrani od apsolutne većine koja je zavedena dobrima stranog kapitala, te bijeg pronalazi u crnom humoru na rubu mizantropije, kojim veoma dobro barata režiser filma”, navodi se u obrazloženju žirija.

“Igla ispod praga” za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, priča je o stanovnicima malog sela na Luštici koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio.

U filmu igraju Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Dragana Dabović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Tihana Ćulafić, Filip Klicov, Mirko Vlahović, Stevan Radusinović i drugi.

Film je nakon premijere u Sarajevu prikazan na dvadesetak festivala širom svijeta, a sljedeće projekcije se očekuju na festivalu Go East u Vizbadenu, na SEE festu u Los Anđelesu , kao i u Westwind programu u Sankt Peterburgu.

Takođe, projekcije filma “Igle ispod praga” se očekuju 18. i 19. aprila u Tivtu, zahvaljujući organizaciji Tivatskog Centra za kulturu.

Film su pored Adriatic Western produkcije finansirali su Ministarstvo kulture Crne Gore, Filmski centar Srbije, Turističke organizacije Herceg Novog i Tivta kao i Luštica Development.