EVO ŠTA SAVJETUJU STRUČNJACI

Kako na nas utiče upotreba telefona: Čitava generacija ima problem sa leđima

Glava u normalnom položaju teži od 10 do 12 kilograma, međutim što se stepen savijenosti vrata povećava tako se povećava i težina glave, pa samim povećava i opterećenje na vrat i kičmu
3 komentar(a)
telefon, poruka, Foto: Shutterstock
telefon, poruka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2017. 15:14h

Stručnjaci za bolove u kičmenom stubu objavili su da se svakog dana povećava broj ljudi sa bolovima u gornjem i donjem dijelu leđa.

Kao razlog naveli su loše držanje prilikom upotrebe pametnih telefona. Neki pacijenti, posebno oni mlađi koji ne bi trebali da ih imaju, javljaju se sa problemima krive kičme i diskusa, kazali su autori studije koja je objavljena u časopisu The Spine Journal.

"Pravilan položaj vrata je da je malo zakrivljen ka nazad, međutim rendgenski snimci su pokazali da je kod korisnika pametnih uređaja vrat blago zakrivljen ka naprijed", kazao je neurohirurg Tod Lanman.

On je objasnio da do trenutka kada ga njegovi pacijenti posjete, bol je već napredovao a i imaju problema sa diskusom.

On ističe da se najviše treba zabrinuti za mlađu populaciju koja konstantno koristi pametne telefone i drži glavu u nepravilnom položaju.

Najveći problem predstavlja činjenica da ljekari trenutno ne mogu sa sigurnošću da znaju kakve će posljedice po buduće generacije imati svakodnevna upotreba mobilnih telefona.

Lanman i njegov tim stručnjaka su objasnili da prilikom korišćenja pametnih uređaja glava je obično sagnuta ka dolje.

Studije su pokazale da što je glava u nižem položaju to je opterećenje za kičmeni stub sve veće.

Naime glava u normalnom položaju teži od 10 do 12 kilograma, međutim što se stepen savijenosti vrata povećava tako se povećava i težina glave, pa samim povećava i opterećenje na vrat i kičmu.

“Da li to znači da će današnjim 8-godišnjacima biti potrebna operacija već sa 28 godina? Njihova kičma još raste, oni se tek razvijaju, tako da ne znamo kakve bi sve posljedice mogle da imaju ove promjene u normalnoj anatomiji”, zaključuje Lanman.

Lanman i stručnjaci preporučuju samo par promjena u svakodnevnim navikama koje bi olakšale pritisak na kičmeni stub:

  • prilikom korišćenja mobilnih telefona, držati ih u visini očiju, i koristi obije ruke kako bi leđa bila u što ugodnijem položaju
  • Monitori računara moraju biti izdignuti u visini očiju
  • Ista preporuka važi i za laptop računare
  • Postoje aplikacije koje vas upozoravaju kada vaša kičma nije u pravilnom položaju
  • Treba raditi vježbe koje ojačavaju vrat i kičmeni stub
  • Istezanje vrata i kičme takođe može pomoći
Preporučujemo za Vas