Nije ustavno pravo roditelja da odlučuje da li će djetetu biti pružena zdravstvena zaštita

Gosti Reflektora su bili Milica Golubović (Ministarstvo zdravlja), prof. dr Dragan Laušević (Institut za javno zdravlje), pedijatar i direktor JU Dom zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, Kristina Mihailović (Udruženje Roditelji) i Snežana Mijušković (Kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda
179 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor, Foto: TV Vijesti screenshot
Reflektor, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 18.04.2017. 20:08h

Ima li država pravo da u ime roditelja odlučuje o tome da li njegovo dijete treba da bude vakcinisano, bila je tema emisije Reflektor na TV Vijesti.

Tok emisije

21:38 "Ne postoje sumnjive vakcine već su sve vakcine istog kvaliteta koje se primaju u EU", ponovio je Laušević.

21:30 "Nije ustavno pravo roditelja da odlučuje da li će djetetu biti pružena zdravstvena zaštita", navodi Golubović.

21:16 Kavarić kaže da crnogorski zdravstveni sistem nije najgori u Evropi. "Zavodoljni smo procesom vakcinacije osim MMR-a", dodaje on.

21:07 "Roditelji očekuju od ljekara garanciju da njihovom djetetu nakon vakcine neće biti ništa", navodi Mihailović. Kavarić je objasnio da postojeći zakon jako štiti djecu, majke, trudnice.

21:05 Laušević je objasnio da ne može biti problem sa doniranim vakcinama, jer one moraju proći iste vrste provjera kao kupljene. "Desi se nekada da neka vakcina ne prođe kontrolu. Nama se ništa ne dešava evo već dvije godine."

21:01 Mi danas imamo najzdraviju mladu populaciju u svojoj istoriji, tvrdi Laušević.

"Vi ne možete da koristite vakcinu koja nije proizvedena u državama Evropske Unije. Zakonom smo uslovljeni. MMR vakcina se proizvodi u Belgiji. Vakcine podliježu duplim kontrolama, iako ne mogu biti kontrolisane u Crnoj Gori", objasnio je on.

20:58 "Ima dio roditelja koji sumnjaju o kvalitetu vakcina i o posledicama, sumnjama da MMR vakcine izazivaju autizam"; istakla je Mihailović.

20:54 "Ljekar koji pruži krivu informaciju i dođe do smrti kazniće se zatvorskom kaznom do 8 godina. Zašto ih ne primjenjujemo", pitao je Kavarić. On je kazao da pedijatri u Crnoj Gori imaju isti nivo znanja kao pedijatri u SAD.

20:49 Mijušković je pitala da li roditelj koji ne vakciniše svoje dijete je neodgovoran roditelj i da li se lišava roditeljskih prava?

20:43 "Treba napraviti harmoniju između prava. Ima zemalja u kojima vakcina nije obavezna", rekla je Golubović.

20:36 Kavarić kaže da MMR vakcina može da se odgoditi na neko vrijeme samo u slučaju medicinskih razloga.

20:28 Laušević je kazao da se u Hrvatskoj išlo i do Ustavnog suda.

"I bilo je jasno. Vakcine su obavezne", rekao je Laušević.

20:25 "Šta se može desiti neću ni da zamislim ako drugi ljekovi dobiju pažnju na Facebook-u i laici preuzmu ulogu stručnjaka", kazao je Kavarić.

20:17 "Što se tiče obaveznosti vakcinacije, Ombudsman se tu ništa ne pita. Pitanje je za stučno mišljenje", rekla je Mijušković.

20:08 "Prije par godina se desila smrt djeteta u Berlinu jer roditelji nijesu htjeli da vakcinišu svoje dijete", rekao je Laušević.

20:06 "U poslednjih nekoliko godina se dešava nešto izuzetno zabrinjavajuće", kaže prof. dr Laušević

Tema

Vlada izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa da vakcinacija bude uslov za upis djece u vrtiće i škole, odnosno da su roditelji dužni da dostave dokaze o vakcinaciji protiv zaraznh bolesti (tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubeole i virusnog hepatitisa B ) što je u prvi mah oštro podijelilo roditelje ali i javnost uopšte.

Da li je ovakav predlog u skladu sa Ustavom? Ima li država pravo da u ime roditelja odlučuje o tome da li njegovo dijete treba da bude vakcinisano? Može li se pravo na boravak djece u vrtićima i školama uslovljavati prethodnom imunizacijom? Zbog čega iz godine u godinu u Crnoj Gori opada broj vakcinisane djece? Kakva je situacija po ovom pitanju u regionu i zemljama Evropske unije?

Pitanja i komentare šaljite na zvaničnu fejsbuk stranu Reflektor - TV Vijesti.

Bonus video: