Snage i specifičnosti kulturnog i kreativnog sektora regiona

Istraživanja će biti predstavljena 19. aprila u Domu omladine u Beogradu
101 pregleda 1 komentar(a)
Forum Kreativna Evropa
Forum Kreativna Evropa
Ažurirano: 17.04.2017. 07:01h

Desk Kreativna Evropa Srbija (DKES) organizuje od sjutra do 21. aprila u Beogradu novo izdanje regionalne konferencije Forum Kreativna Evropa, koja je posvećena ovoga puta (re)pozicioniranju regiona jugoistočne Evrope kroz kulturu.

U vrijeme kada tenzije u regionu ponovo rastu, Forum će okupiti stručnjake iz petnaestak zemalja, u cilju promovisanja programa Kreativna Evropa i teme regionalne saradnje kao strategije opšteg evropskog kulturnog razvoja.

Konferenciju će svečano otvoriti 18. aprila u Kolarčevoj zadužbini ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i šef DKES-a Dimitrije Tadić, a program će naredna dva dana biti nastavljen serijom diskusija na teme

“(Re)pozicioniranje regiona jugoistočne Evrope kroz kulturu”, “Jezik, politika i jedinstveno tržište knjige” i “Regionalna saradnja; internacionalizacija i strategija pozicioniranja u Evropi i globalnom društvu”. Tema Foruma, kako je najavljeno, biće obrađena na dva nivoa - kao saradnja regiona i teritorija u Evropi na makro i mikro nivou, te kao saradnja i repozicioniranje država jugoistočne Evrope. Pored teme evropske regionalne saradnje, učesnici Foruma treba da prepoznaju snage i specifičnosti kulturnog i kreativnog sektora regiona, da odgovore kako region može da razvija svoju kulturnu prepoznatlјivost, da li može da koristi dobra i loša iskustva drugih evropskih regiona poput skandinavskog, baltičkog ili centralnoevropskog, šta su najbolјe prilike za razvoj jugoistočne Evrope i koje je mjesto programa Kreativna Evropa u tom procesu.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni 19. aprila u Domu omladine Beograda, u okviru javnog sastanka predstavnika deskova KE u zemalja u regionu - Albanije (Arlinda Kondi), Bosne i Hercegovine (Aida Kalender), Bugarske (Vesela Kondakova), Makedonije (Biljana Prentoska), mađarske (Gabor Mondik), Moldavije (Andrej Šistol), Rumunije (Bjanka Floarea), Slovenije (Ines Kežman), Hrvatske (Anera Stopfer), Crne Gore (Milena Ražnatović) i Srbije (Dimitrije Tadić).

U svrhu zajedničkog definisanja preporuka za razvoj regiona, DKES je organizovao istraživanje “(Re)pozicioniranje regiona jugoistočne Evrope kroz kulturu”, koje je sprovedeno u svim državama regiona i mapiralo je i analiziralo: prisustvo umjetnika iz regiona na relevantnim međunarodnim manifestacijama, najznačajnije projekte i inicijative regionalne saradnje, strateška dokumenta i pravni okvir regionalne saradnje, sadržaj turističkih promotivnih kampanja zemaljјa jugoistočne Evrope. Istraživanje uklјučuje i anketiranje profesionalaca u kulturi na temu strateških pravaca razvoja regiona jugoistočne Evrope kroz kulturu.

Bonus video: