Veranese ne vjeruje da u kockarnicama nije bilo sumnjive transakcije

U Izvještaju Mauricija Veranesea navodi se da ni agencije za nekretnine ni advokati nijesu prijavili nijednu sumnjivu transakciju u 2016. godini
102 pregleda 2 komentar(a)
Mauricio Veranese, Foto: Luka Zeković
Mauricio Veranese, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.04.2017. 06:35h

Nevjerovatno je da kockarnice nijesu prijavile nijednu sumnjivu transakciju Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT) u 2016. godini, napisao je u svom Izvještaju ekspert Evropske komisije Mauricio Veranese.

“Upoređeno sa statistikom prethodnih godina, broj i kvalitet kontrola se povećao. Isto se može reći i za broj sumnjivih transakcija (STR) i transakcija gotovine (CTR) kao i za izvještaje predate nadležnim organima. Međutim, trend izvještavanja nije poboljšan, pošto STR dostavljaju uglavnom komercijalne banke. Agencije za nekretnine, advokati i, nevjerovatno, kockarnice nijesu prijavili nijednu sumnjivu transakciju u 2016. godini, kao i mnogi drugi izvještajni subjekti”, piše u Izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid.

Osim Uprave carina, koja je prijavila tri u 2014, dvije za 2015, i pet za 2016. godinu, Western Uniona i banaka, ostali obveznici, ocijenio je Veranese, “izgledaju prilično pasivno”.

“Nadležni nadzorni organi treba rigorozno da povećaju i broj i kvalitet svojih inspekcija prema onim pasivnim obveznicima. Ovo i dalje izaziva zabrinutost koja poziva na hitne mjere za korekciju ove situacije”, tvrdi Veranese.

U Izvještaju piše da je u prošloj godini bila 231 sumnjiva transakcija. Komercijalne banke su prijavile 206, Western Union 17 i Uprava carina pet. Notari, sektor osiguranja i računovođe po jednu. Nijednu sumnjivu transakciju nijesu prijavili iz registara vrijednosnih papira, mjenjačnica, brokerskih kuća, niti advokati, dileri automobila, agenti za nekretnine, igre na sreću - kockarnice, berza i hoteli. Na dalju istragu poslata su 74 predmeta. Tužilaštvu je poslat 31, od kojih se 11 predmeta odnosilo na finansiranje terorizma, Upravi policije sedam, Poreskoj upravi devet i Agenciji za nacionalnu bezbjednost 27.

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma je prošle godine suspendovala sedam transakcija novca u iznosu od 8.033.925,00 eura. U statistici o broju nadgledanih računa u 2016. godini piše da je Uprava izdala naloge za nadgledanje 13 računa.

Nalozi su izdati za devet fizičkih lica od kojih je jedan rezident i osam nerezidenta. Za nadgledanje računa pravnih lica izdat je nalog za jednog rezidenta i tri nerezidenta. Statistika o transakcijama gotovine za 2016. godinu pokazuje 36.988 transakcija. Od toga su 32.440 komercijalne banke, notari 3.724, Pošta 462, organizatori igara na sreću 253, dileri automobila 124, agenti za nekretnine 253 i investiciona firma tri.

Nema nijedna za sektor osiguranja, sektor bezbjednosti, kockarnice, računovođe, revizore, advokate, računovođe i dilere dragocjenih metala ili kamenja.

Transakcije gotovine iznad određenog limita su takođe USPNFT-u prijavljivali obveznici. Od transakcija gotovine USPNFT je, u toku 2016. godine, identifikovala 19 sumnjivih.

“Čini se da crnogorska USPNFT funkcioniše dobro i njeni napori da primijeni Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma su izuzetni. Ne može se reći isto za neka nadzorna tijela koja je potrebno značajno poboljšati”, napisao je Veranese u Izvještaju.

USPNFT je zakonski ovlašćena da skuplja, čuva, analizira i širi podatke, informacije, i dokumente o sumnjivim transakcijama nadležnim državnim organima za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranje terorizma. USPNFT je ovlašćena da traži od obveznika da nadgledaju račune kad god postoje razlozi za sumnju pranja novca i finansiranja terororizma. Monitoring može trajati tri mjeseca.

Veranese je u preporukama istakao da se ubrza proces izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma "kako bi se omogućilo zamrzavanje terorističke imovine onih označenih na listi sankcija koju je izradio Odbor za bezbjednost Ujedinjenih nacija".

Ima kvalitetnih inspektora, smjernice dobre i tačne

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma funkcioniše kao crnogorska Jedinica za finansijsku istragu.

“Ona je dobro struktuirana i ima 32 službenika, uključujući direktora. U skladu sa sistematizacijom još ima šest praznih radnih mjesta. Među njima ima nekoliko inspektora koji imaju izvrsnu sposobnost za sprovođenje kontrola u pravcu pravnih lica za koja se vjeruje da ne poštuju obaveze određene Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma. Smjernica koja diktira postupak planiranja i izvršavanja kontrola je tačna”, piše u Izvještaju.

Smjernica je zasnovana na analizi rizika koja uzima u obzir obrt, poslovnu aktivnost, geografske oblasti, međunarodne aktivnosti, otvorene izvore i neprozirnost pravnih lica za koje se vjeruje da ne poštuju Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma.“Ishod kontrola može dovesti do implementacije prekršajnih naloga i novčanih kazni nametnutih obveznicima za kršenje tog zakona.

Novčane sankcije, zavisno od toga da li se ili ne kontrolisana stranka slaže sa utvrđenim povredama, mogu biti primijenjene bilo od inpektora ili od nadležnog prekršajnog suda. U slučaju da inspekcija otkriva, na primjer, povrede krivične prirode, pisani izvještaj se podnosi nadležnim organima tužilaštvu, policiji, Poreskoj upravi”, napisao je Veranese u Izvještaju.

Bonus video: