NIKŠIĆANINU 10. MAJA POČINJE SUĐENJE U VIŠEM SUDU

Zmajević uskoro u sudu, odgovara za ratni zločin

Prema riječima direktora Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekima Bljakaja, mještani sela nijesu prepoznali počinioce, niti su poznavali te osobe, ali su opisali izgled uniforme
9 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 22:34h

Predsjednica specijalnog  vijeća, sutkinja  Suzana Mugoša za 10. maj zakazala je  početak suđenja  Vladu Zmajeviću (47), optuženom da je  počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Nikšićanin se tereti da je,  kao dobrovoljac 1999. godine, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu sedam osoba -  pet muškaraca i dvije žene. 

Svi ubijeni su bili albanske nacionalnosti.

Prema izvještaju kosovskog Fonda za humanitarno pravo iz 2000. godine, a na osnovu iskaza očevidaca - 29. marta 1999. godine osam autobusa sa dobrovoljcima Vojske Jugoslavije došli su u selo i ubili šest osoba.

Prema riječima direktora Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekima Bljakaja, mještani sela nijesu prepoznali počinioce, niti su poznavali te osobe, ali su opisali izgled uniforme. 

Bljakaj je objasnio da je Sekretarijat unutrašnjih poslova u Gnjilanu podnio krivičnu prijavu kosovskom vojnom tužilaštvu zbog tog zločina protiv sedam osoba, među kojima je i  Vlado Zmajević.

Na osnovu terenskih istraživanja, Fond za humanitarno pravo Kosovo je došao do iskaza svjedoka koji opisuju ubistva počinjena u Žegri.

Dokumentovano je da su 29. i 30. marta 1999. godine stradali: Šaćiri  Tahiri, Ćamil Haziri, Ćazim Haziri, Milazim Idrizi, Miradije Ukšini i Ukšin Ukšini, kao i Imer Kadriu, dok je čuvao stoku na ispaši, u selu Dunav, opština Gnjilane.