Ako im Marović kaže da neće da plati, produžiće mu robiju

Marović bi se narednih par dana mogao naći iza rešetaka, jer je kotorski Osnovni sud kao neosnovan odbio njegov zahtjev za odgađanje izvršenja kazne zatvora
86 pregleda 47 komentar(a)
Svetozar Marović
Svetozar Marović
Ažurirano: 15.04.2017. 06:30h

Novčana kazna Svetozara Marovića biće zamijenjena zatvorskom, kada se Viši sud uvjeri da Budvanin ne namjerava da uplati 100.000 eura u budžet ili da nema novca.

To je “Vijestima” juče odgovoreno iz Višeg suda Podgorica.

Nekadašnji državnik i funkcioner Demokratske partije socijalsita još nije platio novčanu kaznu po presudi podgoričkog Višeg suda, iako je njegov pravni branilac Zdravko Begović prije desetak dana najavio da će Budvanin uskoro vratiti dug državi.

Begović je prije dva dana rekao da Maroviću sada ništa drugo ne pada na pamet - osim da se iščupa iz zdravstvene situacije.

“Obavještavamo vas da Svetozar Marović nije uplatio novčane kazne na koje je obavezan po presudama ovog suda. Shodno odredbi člana 39 st.6 Krivičnog zakonika u slučaju nenaplativosti, novčana kazna će se zamijeniti kaznom zatvora ne duže od godine”, kazali su iz Višeg suda.

Odgovarajući “Vijestima”, objasnili su da Zakon ne predviđa poseban rok kada će se odlučiti o zamjeni novčane kazne kaznom zatvora:

“A razlozi cjelishodno upućuju na to da se prije odluke o zamjeni, sud uvjeri da osuđeno lice nema namjeru ili materijalnih mogućnosti da plati novčanu kaznu, da se ne bi došlo u situaciju predviđenu čl. 39 st.6 KZ, da se nakon zamjene novčane kazne kaznom zatvora ista obustavlja”, istakli su iz tog suda.

Nekadašnji predsjednik državne zajednice SiCG sa tužiocima se nagodio da uplati 100.000 eura u budžet Crne Gore, najkasnije tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Sporazumom je precizirano da će sud novčanu zamijeniti zatvorskom kaznom ako ne plati u predviđenom roku.

Begović je prije dva dana kazao da se “oko te novčane kazne podigla prevelika prašina”, objasnivši da je u interesu njegovog klijenta da plati kako se robija ne bi produžila.

“Vijesti” su 30. marta objavile da bi Maroviću zatvorska kazna mogla biti uvećana za 12 mjeseci, jer nije platio dvije novčane kazne od po 50.000 eura.

Portparolka podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović tog dana potvrdila je informaciju “Vijesti” saopštavajući medijima da će Maroviću novčane kazne biti zamijenjene zatvorskom.

Marović bi se narednih par dana mogao naći iza rešetaka, jer je kotorski Osnovni sud kao neosnovan odbio njegov zahtjev za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Rješenje je donio predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, nakon što je sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Podgorici dostavio nalaz u kome piše da je narušeno zdravlje

Marovića moguće medicinski zbrinjavati i u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Begović je istakao da će podgoričkom Višem sudu izjaviti žalbu s obraloženjem da je Marovićevo zdravstveno stanje veoma loše.

Marović se sa tužiocima nagodio oko zatvorske i novčane kazne, nakon što je priznao da je rukovodio kriminalnom grupom koja je budžet Budve oštetila za više desetina miliona eura.

Na osnovu dva sporazuma, osuđen je na tri godine i 10 mjeseci zatvora, novčanu kaznu, plaćanje sudskih troškova i da državi vrati preko milion eura.

I Marovićev sin Miloš odavno je trebalo da se nađe u spuškom zatvoru, nakon priznanja da je učestvovao u milionski vrijednim i nezakonitim poslovima u vezi sa kupoprodajom parcele na Jazu.

I on odlazak na robiju odugovlači, a nedavno je dobio i srpsko državljanstvo. Prema nezvaničnim informacijama sada ne sve načine pokušava da kaznu odleži u Srbiji, u takozvanom kućnom pritvoru.

Ministar pravde Zoran Pažin nedavno je ponovio da će Marovići zatvorske kazne izdržavati u Crnoj Gori.

U Sporazumu piše da je kaznu morao platiti za tri mjeseca...

Presudom podgoričkog Višeg suda, koji je prihvatio nagodbu Marovića i specijalnih tužilaca, Marović je obavezan da uplati dvije novčane kazne od po 50.000 eura.

“Koju je okrivljeni dužan platiti u korist budžeta Crne Gore u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a ako okrivljeni ne plati novčanu kaznu u određenom roku sud će istu zamijeniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih dvadeset pet eura novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora”, piše u potvrđenom sporazumu.

Pojašnjeno je da se novčana kazna ne može zamijeniti zatvorskom dužom od šest mjeseci, odnosno Marović zbog neuplaćenih 100.000 eura ne može robijati duže od godinu.

Osuđeni političar tužiocima je priznao da je bio na čelu budvanske kriminalne grupe, koja je malverzacijama oštetila kasu Budve za više miliona eura.

Bonus video: