Otvorena muzejska izložba u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu

Na izložbi su prikazani i nacrti velikog i modernog remorkera "Moćni", Kraljevske mornarice Jugoslavije koji je 1939. sagrađen u Belgiji i nikada nije došao na Jadran, jer je doživio sudbinu sličnu onoj legendarnog "Titanika"
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2017. 11:52h

Izložba pod nazivom "Brodski proleterijat", autora istoričara Dražena Jovanovića, otvorena je u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Izložba koju čini niz interesantnih tehničkih nacrta, fotografija i stare dokumentacije, svojevrstan je omaž životnom vijeku niza malih brodova: remorkera, barži, trajekata, koji su tokom proteklog vijeka ispisivali istoriju Jadrana i Boke Kotorske.

"Ovi mali, najčešće neugledni i za većinu posmatrača neatraktivni brodovi, dio su bez koga ne može funkcionisati nijedna ozbiljnija flota, luka ili ratna baza kakva je Boka bila od kraja 19. do početka 21. vijeka. Remorkeri, barže, klapete, maone, plovne dizalice i drugi slični plovni objekti, tiho su i vrijedno desetljećima obavljali svoje poslove, prevozili ljude i materijal, teglili druge veće brodove, spašavali imovinu i ljudske živote na moru, gradili pomorsku infrastrukturu.... Najčešće su pritom, ostajali u sjenci većih i atraktivnijih ratnih brodova ili velikih kruzera, ali se život na moru i obalama Boke jednostavno nije mogao zamisliti bez ove svojevrsne radničke klase među brodovima, "brodskog proleterijata" kojem na ovaj način iskazujemo počast, simbolično u susret 1. maju – međunarodnom Prazniku rada", kazao je Jovanović.

Publici u kojoj su pored ostalih bili i komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković, te počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori Czsaba Magyar, Jovanović je detaljno predstavio izložene eksponate među kojima ima plovila sa vrlo interesantnom životnom storijom, a kakvi su zbog svoje pouzdane službe tokom niza deecenija u Boki, postali svojevrsne legende ovog kraja.

Takav je bio slučaj sa parnim tenderom "Marljivi" koji je više od 60 godina služio u Austro-Ugarskoj, Kraljevskoj i onda Mornarici socijalističke Jugoslavije, prevozeći vojsku i civile između obala i gradova Boke.

Na izložbi su prikazani i nacrti velikog i modernog remorkera "Moćni", Kraljevske mornarice Jugoslavije koji je 1939. sagrađen u Belgiji i nikada nije došao na Jadran, jer je doživio sudbinu sličnu onoj legendarnog "Titanika", potonuvši na svom prvom putovanju negdje u Biskajskom zalivu na Atlantiku.

Postavku izložbe čine i nacrti nekih od plovila kompanije "Bokeljska plovidba" iz Kotora u periodu između dva svjetska rata, kao i tehnička dokumentacija nikada napravljenih katamaranskih i trimaranskih trajekata – splavova za trajektnu liniju Kamenari- Lepetane, sa kraja tridesetih godna prošlog vijeka.

O starom načinu života jedne velike pomorske baze kakva je decenijama egzistirala u Tivtu, govori i dokumentacija nekoliko vrlo neuobičajenih plovila – splavova za kupanje ljudstva u moru, odnosno posebnih splavova za pranje veša, koji su, koristeći samo snagu mora i talasa, a bez deterdženata i angažovanja ljudske snage, veoma kvalitetno prali i najzaprljanije djelove odjeće mornara i strojara sa velikih ratnih brodova, pogonjenih ugljem i parom.

Galerija

Bonus video: