ZVANIČNA KONKURENCIJA KANSKOG FESTIVALA

U trci za Zlatnu palmu Haneke, Kopola, Akin...

Sedamdeseto izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu održaće se od 17. do 28. maja
0 komentar(a)
festival u Kanu, Foto: Reuters
festival u Kanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2017. 09:38h

U zvaničnoj konkurenciji ovogodišnjeg 70. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu nalazi se 18 filmova, među kojima su ostvarenja Austrijanca Mihaela Hanekea, Amerikanke Sofije Kopole, Francuza Mišela Azanavisijusa, saopštili su juče na konferenciji za novinare direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo i predsjednik Pjer Leksur.

U konkurenciji za Zlatnu palmu za ovogodišnji festival, koji se održava od 17. do 28. maja, je Hanekeov “Happy End”, zatim djelo o građanskom ratu Sofije Kopole “The Beguiled” i “Le Redoutable” Azanavisijusa.

U konkurenciji su i “Wonderstruck” američkog reditelja Toda Hejnsa, i filmovi “Roden” Francuza Žaka Duajona, “Amant double” Fransoa Ozona i “120 battements par minute” Robena Kampija. Korejac Bong Džu Ho sa filmov “Okja”, Njemac turskog porijekla Fatih Akin sa ostvarenjem “In the Fade” i Rus Andrej Zvjagincev sa “Loveless”, takođe su u glavnom takmičarskom programu.

Na crvenom tepihu pojaviće se američki glumac Hoakin Feniks, Irac Kolin Farel, Australijanka Nikol Kidman, Englez Robert Patinson, Francuzi Vansan Lindon, Izabel Iper i Adel Enel.

Objavljivanje spiska filmova koji se takmiče za glavne nagrade ove godine je organizovano mjesec dana prije festivala, što je ranije nego obično da se ne podudari sa rezultatima predjsedničkih izbora čiji prvi krug je 23. aprila.

“Mi smo u političkoj fazi u Francuskoj sa predsjedničkim izborima koji će se održati neposredno uoči Kanskog festivala”, rekao je predsjednik festivala Pjer Leskur na konferenciji za štampu u Parizu.

“Nadamo se da će ovaj festival biti trenutak predaha koji će omogućiti da se govori samo o filmu”, rekao je i dodao da “Kan ne može da zanemari politiku”.

“Svijet se nalazi u vrlo napetom trenutku. Pošto od predsjednika Donalda Trampa svaki dan imamo poneko iznenađenje, nadam se da Sjevrna Koreja ili Sirija neće baciti sjenku na Kan”, istakao je Leskur.

Kada je riječ o bezbjednosti, on je rekao da su svi pod režimom vanrednog stanja i da će obezbjeđenje biti regulisano na isti način kao prošle godine za vrijeme cijelog festivala.

Žirijem će predsjedavati španski reditelj Pedro Almodovar, a ceremoniju otvaranja i zatvaranja će voditi italijanska glumica Monika Beluči. Na zvaničnom posteru ovgodišnjeg festivala je glumica Klaudija Kardinale.

Specijalne projekcije u znaku Injaritua, Gora, Vanese Redgrejv

U okviru specijalnih projekcija biće prikazan i dokumentarac Ala Gora “An Inconvenient Sequel: Truth to Power", koji prati bivšeg potpredsjednika SAD dok putuje po svijetu i podiže svijest o klimatskim promjenama, pokušavajući da natjera ljude i vlade da prihvate korišćenje obnovljive energije. Političku notu ima i dokumentarac Vanese Redgrejv o izbjeglicama “Sea Sorrow”.

Kan će premijerno prikazati i prve dvije epizode novog serijala “Tvin Piks” Dejvida Linča, kao i prvi dio nove sezone serije “Top of the Lake” Džejn Kempion. Svoj novi projekat virtuelne realnosti predstaviće Alehandro Gonnzales Injaritu. Njegov film/instalacija/izložba “Carne y arena” biće premijerno prikazani upravo na Kroazeti.