Najčešče greške koje pravite prilikom odlaska kod ljekara

Bez obzira na diplomu, doktor nije svemoguć. Možda neće odmah znati šta vam je, možda ćete raditi testove koji se kasnije ispostave kao nepotrebni, ali bili su neophodni da bi isključili određene bolesti
110 pregleda 0 komentar(a)
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2017. 09:17h

Dugo sjedenje u zagušljivoj čekaonici umije da sludi i najdisciplinovanije od nas, pa kad uđemo kod doktora, desi se da "zablokiramo" i ne iskoristimo na pravi način ono malo vremena koliko ljekar može da nam posveti.

Ovo su najčešće greške koje pravimo u prisustvu "bijelog mantila", pa ih imajte u vidu sledeći put kad se zaputite u ordinaciju.

Nedostatak konciznosti - Na pitanje šta im fali, neki pacijenti počinju da pričaju priču "od praistorije", što ne samo da je nepotrebno, nego može imati i posljedice, u vidu gubljenja suštine i zaboravljanja onog što je zaista važno. Prije nego što uđete u ordinaciju, probajte da u glavi u nekoliko rečenica objasnite problem.

Mnoštvo pitanja - Izgubljeni pacijenti su jedan ekstrem. Oni koji dolaze sa mnoštvom pitanja su drugi. Dobro je da dođete pripremljeni, ali ljekari savjetuju da izaberete tri najbitnija, kako bi mogli fokusirano da vam odgovore.

Velika očekivanja - Bez obzira na diplomu, doktor nije svemoguć. Možda neće odmah znati šta vam je, možda ćete raditi testove koji se kasnije ispostave kao nepotrebni, ali bili su neophodni da bi isključili određene bolesti. Takođe, doktor ne može da razmišlja o svemu, pa kad vam prepiše terapiju, pitajte za nuspojave ako pijete još neke ljekove na koje je on zaboravio. Aktivan pristup uz realna očekivanja doneće vam najbolje rezultate prilikom susreta sa "bijelim mantilom", prenose Novosti.

Bonus video: