Pred Savićem 129 stranica o oružju, Rusima, vođama DF-a...

Vijeće Višeg suda ima 15 dana da odluči o dokumentu Specijalnog državnog tužilaštva. Iz Demokratskog fronta konstatovali da optužnica počiva na iskazima dva čovjeka - ubice i jednog koji je pred sudom sve porekao
134 pregleda 80 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2017. 05:55h

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda na čelu sa predsjednikom Borisom Savićem najkasnije za 15 dana odlučiće o potvrđivanju optužnice protiv 14 osoba u vezi sa navodnim planiranjem terorističkih napada 16. oktobra u Podgorici.

Ukoliko sud pozitivno odgovori na akt Specijalnog tužilaštva napisan na 129 stranica, optuženima za stvaranje kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju sudiće Specijalno vijeće sutkinje Suzane Mugoše.

Osim Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova - koji su navodno stvorili kriminalnu organizaciju koja je planirala i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, u optužnici su imena i dvojice čelnika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Još nije jasno šta piše u optužnici i kako ih tužilaštvo dovodi u direktnu vezu sa Rusima, ali u naredbama za sprovođenje istrage pisalo je da su ti opozicionari prihvatili da vrbuju za kriminalnu grupu i po uputstvima Rusa organizuju protestne skupove: “Koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od strane članova kriminalne organizacije, za koje je prethodno obezbijeđeno oružje”.

Iz tog političkog saveza i juče su ponovili da je optužnica politički montirana, da se ne zasniva na dokazima i da očekuju da je Viši sud neće potvrditi.

"Koja dominantno počiva na iskazu dvojice ljudi, od kojih je jedan opovrgao ono što je rekao, a to je izvjesni Mirko Velimirović, a za drugog se utvrdilo da je nekredibilni svjedok, zapravo da je ubica, montsrum, razbojnik I lopov”, rekao je juče Andrija Mandić.

Velimirović je prvi navodno crnogorskoj policiji otkrio planove o terorističkim napadima na dan parlamentarnih izbora, što je potvrdio nakon dogovora sa tužilaštvom o visi kazne, a koji je sud aminovao.

Nedavno je u novopazarskom sudu ovjerio izjavu kojom je negirao sve što pričao pred istražnim organima u Crnoj Gori i naveo kako je bio zloupotrijebljen.

Iz DF-a nedavno su saopštili da je glavni svjedok saradnik u tom predmetu Saša Sinđelić, u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zbog ubistva.

To je potvrđeno iz Županijskog suda u Vukovaru.

Akteri

Rusi, bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić optuženi su za pokušaj terorizma.

Mandić, Knežević, Mihailo Čađenović, Dikić, Bogićević, Ristić, Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević osumnjičeni su za stvaranje kriminalne organizacije.

Šišmakov je optužen i za krivično djelo - pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja.

Tužioci su juče predložili Višem sudu da produže pritvor Dikiću, Đorđeviću, Maksiću, Dušiću i Branki Milić, koji su od sredine oktobra u spuškom Istražnom zatvoru.

Produženje pritvora tražili su i za Mihaila Čađenovića, vozača lidera Nove srpske demokratije.

Portparolka Višeg suda Aida Muzurović saopštila je juče da će vanraspravno vijće tog suda odluku o produžetku pritvora donijeti u roku od tri dana.

“Krivično vanraspravno vijeće ovog suda danas je započelo vijećanje o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora... Međutim, zbog činjenične i pravne složenosti i obimnosti predmeta, o predlogu još nije odlučeno. Odluka će biti donijeta u zakonskom roku od tri dana”, saopštila je juče Muzurović.

Početak

Istaraga pokušaja terorizma traje od sredine oktobra, a prva hapšenja povodom planiranja navodnih terorističkih akcija počela su u noći 15. oktobra 2016. godine, par sati pred otvaranje biračkih mjesta za parlamentarne izbore. Tada je u Podgorici uhapšeno 19 osoba na čelu sa Dikićem.

Iz SDT-a Milivoja Katnića tada su saopštili da je hapšenje izbjegao Saša Sinđelić, aktuelni svjedok saradnik u tom predmetu.

U optužnici nema Ananija Nikića

U optužnici poslatoj Višem sudu nema Podgoričanina Ananija Nina Nikića (59) uhapšenog prošle sedmice u Rusiji.

Nikiću su lisice na ruke stavljene u regiji Rostov, po potjernici Interpola Podgorica.

On je osumnjipčen da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije, koja je planirala krvoproliće na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Tužilaštvo tvrdi da Ananije Nikić radi za rusku obavještajnu službu FSB i da je sa liderima Demokratskog fronta tokom prošle godine imao kontakte i zajednička putovanja u vezi sa organizacijom terorističkih napada. Nakon hapšenja Nikića, iz Uprave policije saopštili su da će od Rusije tražiti njegovo izručenje.

Bonus video: