Auto oduzeli, koga briga da li je ukradeno

Savjet za građansku kontrolu policije ocijenio da je postupanje službenika UP u tom slučaju bilo nezakonito i neprofesionalno
674 pregleda 10 komentar(a)
kontrola policija, Foto: Savo Prelević
kontrola policija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2017. 20:11h

Podgoričanin Željko Šušović tužio je državu Crnu Goru i Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon što mu policija nije vratila automobil, koji mu je lani oduzet uz obrazloženje da je navodno ukraden u Italiji.

Istovremeno, Savjet za građansku kontrolu rada policije, kojem se Šušović obratio povodom tog slučaja, ocijenio je postupanje policijskih službenika u tom slučaju nezakonitim i neprofesionalnim.

Podgorička policija u martu prošle godine oduzela je Šušoviću putničko motorno vozilo “reno kango”.

Tri mjeseca kasnije, od Uprave policije tražio je pismeno obavještenje o mjerama preduzetim o njegovom slučaju.

Odgovor iz policije dobio je 22. juna 2016, ali ga je nazvao neubjedljivim i zato se u januaru obratio Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

U dokumentaciji policije, koju je Šušović dostavio Savjetu, piše da su njihovi službenici po zahtjevu MUP-a izvršili provjeru u Interpolovoj bazi podataka za 302 vozila koja se prvi put registruju u Crnoj Gori i da je tada utvrđeno da taj “reno” potražuje NCB Interpol Rim.

Naveli su i da je vozilo u oktobru 2008. godine, u Torinu prijavljeno kao ukradeno.

Šušović je policiji ispričao da je automobil kupio početkom 2015. godine na auto placu za prodaju polovnih vozila u Ulici Vojislavljevića.

Vlasnik placa Dejan Ristov, kazao je službenicima policije da je vozilo uvezao iz Slovenije i da je kupljeno kod Valentina Jenškoveca, vlasnika auto placa Jen Avto u Ljubljani.

Tokom ispitivanja, Jenškovec je slovenačkoj policiji ispričao i da je on vozilo kupio od preduzeća reginni SPA iz San Marina, gdje, kako tvrdi, godinama kupuje auta.

Kazao je i da godinama sarađuje sa Ristovim iz Crne Gore i da mu je sporni “reno kango” prodao početkom maja 2014.

U dokumentaciji policije piše i da je, po pokretanju istrage, Ristov pozvao Jenškoveca i kazao mu da je vozilo prijavljeno kao ukradeno, da je u Jenškovec u komunikaciji sa dobavljačem iz San Marina doznao kako je žena koja je dovela vozilo radi prodaje - zaboravila da otkaže potragu za njim.

Potraga Interpola Rim za tim vozilom, međutim, kako navode iz podgoričke kancelarije - i dalje je na snazi.

Podnoseći pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Šušović je konstatovao da informacija koju je dobio od UP sadrži određene netačnosti.

“U odgovoru UP navedeno je da je provjerom obuhvaćeno 302 vozila koja se prvi put registruju u Crnoj Gori, što nije tačno, jer je ovo PMV do sada već dva puta registrovano“, navodi Šušović.

On je policiji rekao i da je spornim vozilo više puta putovao u Srbiju i da mu niko tada nije pravio bilo kakav problem.

Poziva se i na Krivični zakonik, u kojem piše da policija može privremeno oduzeti neko materijalno dobro, ali ne duže od šest mjeseci i da poslije tog roka mora biti vraćeno ili trajno oduzeto, uz rješenje sa obrazloženjem.

Iz Savjeta na čijem je čelu Dražen Cerović podsjećaju da je Šušoviću vozilo oduzeto prije 10 mjeseci i niko ga ne obavještava oko preduzimanja bilo kakvih aktivnosti u vezi sa tim.

„To Šušovića dodatno zabrinjava i plaši, jer shvata da policija ne radi u njegovu korist, već u korist njegove štete i sumnja da je provjera bila ciljana”, navodi se u Zaključku Savjeta koji je razmatrao slučaj Šušovića.

Iz Savjeta dodaju i da je, prema Zakonu o krivičnom postupku, propisano da je „policija dužna da privremeno oduzete predmete odmah vrati vlasniku ili držaocu, ako krivični postupak ne bude pokrenut, odnosno ako u roku od tri mjeseca ne podnese krivičnu prijavu državnom tužiocu”.

Iz Savjeta podsjećaju da policija nije podnijela prijavu u roku od tri mjeseca od dana oduzimanja vozila, odnosno 23. marta 2016 godine, niti je pokrenut postupak.

Policija da bude profesionalnija, a građani da budu pažljiviji

Kako građani zbog nepostupanja policije ne bi trpjeli štetu, iz Savjeta su UP sugerisali da su policajci dužni da tokom prve registracije vozila izvrše sve neophodne provjere i utvrde relevantne činjenice.

Iz Savjeta navode i da policija mora biti profesionalnija u smislu poštovanja zakona i osnovanih interesa građana.

Iz Savjeta građanima sugerišu da budu pažljiviji prilikom kupovine polovnih motornih vozila, te da svoje interese bolje zaštite ugovorima sa prodavcima.

Policija i od Savjeta krije informacije?

Iz Savjeta za građansku kontrolu policije saopštili su da insistiraju na proaktivnijem pristupu UP pri preduzimanju službenih radnji i aktivnosti u sličnim situacijama Šušovićevom slučaju.

Navode i da Savjetu nisu pružene ključne informacije - šta je UP preduzela u pogledu povraćaja privatnog motornog vozila građaninu koji je u Italiji prijavio navodno otuđenje vozila.

„Savjet ne isključuje mogućnost, na osnovu raspoložive dokumentacije, a posebno podataka NCB Interpola Ljubljana, da je posrijedi i lažno prijavljivanje neovlašćenog korišćenja vozila, u cilju naplate osiguranja. Kroz policijsku saradnju na takvu mogućnost treba ukazati odgovarajućim autoritetima u Italiji, na što ukazuje očigledan prestanak interesovanja prvobitnog vlasnika za predmetno vozilo”, navodi se u zaključku Savjeta.

Bonus video: