Umjesto presude, ponovo suđenje Nebojši Obradoviću

Sudija je pojasnila da imajući u vidu da je izmijenjena optužnica, sud je odlučio da se saslušaju oštećeni koji su navedeni u optužnici, predstavnik države i Direkcija za Željeznicu Crne Gore. Glavni pretres je zakazan za peti maj u Višem sudu u Podgorici
227 pregleda 4 komentar(a)
Nebojša Obradović, Nikola Martinović, Foto: Boris Pejović
Nebojša Obradović, Nikola Martinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2017. 15:23h

Umjesto najavljene prvostepene presude, sudija Ana Vuković je odlučila da ponovo otvori glavni pretres okrivljenom Nebojši Obradoviću, direktoru Direkcije za željeznicu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja.

Sudija je pojasnila da imajući u vidu da je izmijenjena optužnica, sud je odlučio da se saslušaju oštećeni koji su navedeni u optužnici, predstavnik države i Direkcija za Željeznicu Crne Gore. Glavni pretres je zakazan za peti maj u Višem sudu u Podgorici.

U optužnom predlogu se navodi da je Nebojša Obradović 08. februara 2016., protivpravnim iskorišćavanje svog službenog položaja, pribavio korist političkoj partiji „Socijaldemokrate Crne Gore“, a oštetio Direkciju za željeznice, jer je platio račun od 565 eura za održavanje skupa grupe građana 22. jula 2015. u hotelu „Ramada“. U drugoj tački optužnice se navodi da je Obradović platio račun za „SD“ u iznosu u 389,25 eura, za skup održan 14. januara 2016.

Advokat Nikola Martinović, branilac okrivljenog Obradovića, izjavio je novinarima da je najlakše suditi po novinama, ali da sud nije podlegao takvom pritisku.

"Očigledno je da sud ozbiljno pristupa ovom predmetu i shvatili smo da u predmetu nema dovoljno dokaza da bi se donijela odluka. Sud je zakazao novu raspravu na koju će provesti neke nove dokaze. Odbrana je ubijeđena da u cijeloj priči nema dokaza koji bi mogli voditi presudi koja bi osudila okrivljenog Obradovića za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Kako smo i više puta isticali, smatram da se radi o predmetu koji je iniciran medijskom manipulacijom koja je bila usmjerena na sticanje određenih političkih pozicija, a ne na primjenu zakona ili zaštitu nečijeg prava. Suština današnje odluke je da tužilac nije predložio saslušanje bilo kojeg oštećenog. Odbrana je ukazala da nema štete. Sud je stekao utisak da je potrebno saslušati lica koja su navodno, prema optužnici, pretrpjela određenu štetu, kako bi se o tome izjasnili. U optužnici je naznačen da je oštećen budžet Crne Gore, pa će biti pozvan neko ko je predstavnik budžeta. Po mom mišljenju, to bi trebao da bude zaštitnik imovinskih interesa koji bi trebalo da se izjasni po tom pitanju. Na Vladi je da kaže ko je lice koje će se u ime države izjasniti. Kada je u pitanju Direkcija za željeznice, i kako sam shvatio sudiju, ona će tražiti da se sasluša neko iz Direkcije. Međutim, ja taj dokazni predlog smatram nepotrebnim zato što imajući u vidu konstrukciju našeg budžeta i organizaciju naše državne uprave, jasno je da Direkcija za željeznicu nije posebno pravno lice i ono nema svoju budžetsku jedinicu, već je to budžet Crne Gore kao jedno jedinstveno finansijsko tijelo koje raspolaže državnim novcem", izjavio je advokat Martinović.

Dodao je da sa ovim slučajem, ministarstvo saobraćaja nema nikakve veze.

"Tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović, a sadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore, dao je svoj iskaz u svojstvu svjedoka i svi ste imali priliku da čujete šta je imao da kaže po ovom pitanju", naveo je Martinović.

Bojanić: Čine uslugu SD

Poslanik Mladen Bojanić koji je inicirao čitav ovaj proces, za “Vijesti je prokomentarisao dlaganje izricanja presude u slučaj “Ramada”.

“Odluka o odlaganju izricanje presude i zakazivanja nastavka suđenja za 5. maj je iznenađujuća i neshvatljiva. Jedini smisleni razlog za odlaganje presude vidim u zaštiti ugleda predsjednika Skupštine do kraja tekućeg mjeseca jer nas u tom periodu očekuju važna deđavanja. Naravno, i kao ogroma ustupak Socijaldemokratama u kampanji za lokalne izbore funkciji u HN. Nakon desetak ročišta i provođenja materijalnih dokaza, saslušanja svjedoka i razmatranja izvještaja sudskih vještaka, više je nego jasno da je krivica dokazana. Sudu je ostalo da donese konačnu odluku i time odgovori na pitanje da li se u CG korupcija isplati ili ne, odnosno da li su partijski kadrovi i šefovi vladajućih partija nedodirljivi. Oslobađajuća presuda bila bi nedvosmislen dokaz da je Crna Gora besudna zemlja, u kojoj se korupcijom i lažnim iskazima napreduje, a lica koja prijave korupciju bivaju kažnjena. I pored svega, ipak se nadam u profesionalnost sudećeg sudije, i vjerujem da ce na kraju odoljeti svim pritiscima i donijeti jedinu moguću presudu”, izjavio je Mladen Bojanić.

Bonus video: