Namirnica koja snižava nivo šećera

Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova
92 pregleda 0 komentar(a)
mladi luk, Foto: Shutterstock
mladi luk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2017. 10:14h

Bogat mineralima i vitaminima, mladi crni luk je prava riznica hranljivih i ljekovitih sastojaka.

Osim kalijuma, sumpora i raznih oligoelemenata, ova niskokalorična proljećna namirnica sadrži vitamine B1, B2, C, E, K, P (posebno u zelenom dijelu), kao i karoten, glikozide, eterična ulja i biljni hormon glukokinin (sličan insulinu) koja snižava nivo šećera u krvi.

Dokazano je da vitamini i minerali sadržani u crnom luku blagotvorno utiču na cjelokupno zdravlje, a naročito na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, zahvaljujući bogatstvu esencijalnih ulja i ljekovitih aromatičnih supstanci, ova ljekovita namirnica djeluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crijevima.

Sok od mladog crnog luka koristi se u narodnoj medicini kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomješan sa kašikom meda, pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, liječi upalu krajnika i promuklost. I to nije sve.

Mladi crni luk ima i diuretička svojstva zbog čega se koristi kao prirodni lijek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova, prenosi B92.

Bonus video: