ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Kako nekoliko šoljica kafe utiču na jetru i opšte zdravlje?

67 pregleda 1 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock
kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2017. 09:30h

Kafa sadrži sastojke koji dobro utiču na naše zdravlje, pa tako i na jetru. To su antioksidanti, hranjive materije i vitamini. Visok nivo antioksidanata pomaže spriječavanju pojave različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Takođe, kafa sadrži polifenole, biljne sastojke jakog antioksidativnog dejstva koji spriječavaju upale u mozgu.

Stručnjaci Klinike Majo u SAD-u kažu da ispijanje kafe može da ima brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i obolenja, pa čak i karcinoma, jetre. Kafa, takođe, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije.

Studija iz 2013. godine, sprovedena među studentima, pokazala je da rizik od suicida za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije do tri šoljice kafe na dan. Najveća studija do sada urađena je na uzorku od 400.000 muškaraca i žena uzrasta od 50. do 71. godine, i trajala je više od 10 godina. Otkrila je da je kod onih koji piju kafu manja vjerovatnoća da će umrijeti od srčanih bolesti, bolesti disajnog sistema, moždanog udara, dijabetesa i infekcija, prenosi 24 sata.

Ovo su neke od hranjivih materija (količina u 250 ml kafe):

Mangan - 3% RDA (preporučenih dnevnih potreba)

Magnezijum - 2% RDA

Kalijum - 3% RDA

Vitamin B1 (tiamin) - 2% RDA

Vitamin B2 (riboflavin) - 11% RDA

Vitamin B3 (niacin) - 2% RDA

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) - 6% RDA

Fosfor - 1% RDA

Folna kiselina - 1% RDA.