Preispitivanje i surovo suočavanje

U okviru Hercegnovskih pozorišnih svečanosti pred novskom publikom biće izvedeno sedam regionalnih predstava
55 pregleda 0 komentar(a)
HAPS pres, Foto: Slavica Kosić
HAPS pres, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.04.2017. 09:12h

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS) koje se ove godine održavaju pod motom “Preispitivanja” biće najavljenje u četvratk veče predstavom Kokana Mladenovića, po tekstu Maje Bogavac “Jami distrikt”.

Tokom festivala koji se 22. put organizuje, ove kao i prošle godine, zahvaljujući saradnji organizatora - Javne ustanove kulture “Herceg Fest” i Hercegnovskog pozorišta, pred novskom publikom će se naći šest regionalnih predstava.

“Odabrane predstave na ovogodišnjem HAPS-u od gledaoca traže da misli, da preispitujući neuralgične motive koje tretiraju predstave, preispita samog sebe, ako ima imalo petlje”, kazao je na konferenciji za novinare direktor “Herceg Festa” i selektor festivala Stevan Koprivica.

“Osnovna svrha pozorišta, od Aristotela na ovamo, je katarza, ili lično pročišavanje kroz bol i sažaljenje koje osjećamo prema akterima teatarskog čina. Ovogodišnje pozorišno proljeće u Herceg Novom nudi nam upravo tu katarzu. Zadatak pozorišta je i da pouči i zabavi ali u ovim vremenima treba biti skeptik naročito prema pojmu pouke, jer pameti nas nisu naučile ni važnije stvari od pozorišta. Zabava je neizostavna, jer mi se zabavimo gledajući tuđu muku i tugu, naivno vjerujući da će nas da mimoiđu. Farsa i groteska, likovi kod kojih naličja postaju važnija od lica, odavno su prestali da budu pozorišna privilegija i preselili su se u stvarni život... Živimo farsičnu grotesku, a teatar, postaje životna istina posežući za autentičnim dokumentom i verizmom, ne bi li pronašao izgubljenu plemenitost i empatiju. HAPS nam nudi surovo preispitivanje i suočavanje. Pa ko izdrži. Sigurno je samo da neće biti dosadno. Jer, 'ovo se vrijeme iz zgloba isčašilo' što bi rekao savremeni dramski pisac Vilijam Šekspir”, poručio je Koprivica.

Predsjednica Upravnog odbora Hercegnovskog pozoirišta Vitka Vujnović kazala je da na liniji slogana ovogodišnjeg HAPS-a stoji i potreba za preispitivanjem statusa Hercegnovskog pozorišta koje već dest godina nema svoj prostor. Istakla je da su tokom godina pokazali žilavost i istrajnost, zahvaljujući kojima su i danas aktivni, te će na ovogodišnjem HAPS-u igrati dvije predstave, i to za najmalađu publiku.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković kazao je da se HAPS profiliše kao ozbiljna pozorišna smotra u našoj regiji i da predstavlja nešto po čemu se Herceg Novi prepoznaje.

Janković i Koprivica saglasili su se da je obaveza lokalne uprave da nađe način za rješavanje statusa Hercegnovskog pozorišta i obezbijede uslovi da stvara nove predstave, jer grad kao što je Herceg Novi zaslužuje pozorište.

Program otvara "Leptir" Narodnog pozorišta iz Sarajeva

Program će u ponedeljak, 17. aprila otvoriti predstava "Leptir" Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića Popaja režirao Emir Zumbul Kapetanović. Potom su na redu gostovanja dvije predstave Borisa Liješevića - 19. aprila "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta iz Podgorice, a 21. aprila "Očevi su gradili" Crnogorskog narodnog pozorišta. Dan Hercegnovskog pozorišta je 20. april, kada će biti odigrane dvije predstave za najmlađu publiku - “Mali princ” i “Hilperik, strašni razbojnik”.

"Novo doba" Bitef teatra iz Beograda potpuno je nova predstava, nedavno prvi put odigrana, a publika u novom imaće privilegiju da je pogleda i prije nego što se nađe na festivalu Sterijino pozorje. Komad po tekstu Vuka Boškovića, u režiji Dina Mustafića na programu je 23. aprila. Uslijediće 26. aprila predstava koja je, kako se do sada pokazalo, apsolutni hit - "Voz" Zvezdara teatra, u režiji doajena jugoslovenskog glumišta Voje Brajovića.

Program HAPS-a završava 29. aprila komadom Kraljevskog pozorišta Zetski dom "Dokle pogled seže", čiju režiju potpisuje Arpad Šiling. U pratećem programu festivala biće upriličen džez koncert gitariste Dragana Karla Đorđevića, 28. aprila u amfiteatru dvorane Park.

Bonus video: