SDT poslalo Višem sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Mandića i Kneževića

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, tužilaštvo je dokaze prikupljene tokom šestomjesečne istrage otkucalo na više od 120 strana
0 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2017. 14:11h

Specijalno državno tužilaštvo poslalo je Višem sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Eduarda Šišmakova, Vladimira Popova, lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, te nekoliko srpskih državljana osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada na dan izbora u Crnoj Gori.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", tužilaštvo je dokaze prikupljene tokom šestomjesečne istrage otkucalo na više od 120 strana.

Isti izvor kazao je da Specijalno državno tužilaštvo bivšeg komadanta srpske Žandarmije Bratislava Dikića sumnjiči za pokušaj terorizma.

Iz Višeg suda je potvrđeno da im je jutros dostavljena optužnica.

Na optužnici su i vozač Andrije Mandića, Mihailo Čađenović, Beograđanka Kristina Hristić, srpski državljani Milan Dušić, Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnica je podignuta i protiv srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića koje je Ministarstvo pravde Srbije odbilo da izruči Crnoj Gori.

"Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podogorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv 14 (četrnaest lica) i to protiv 2 (dva) lica Šišmakov Eduard i Popov Vladimir, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv 12 lica Dikić Bratislava, B.P., R.N., J.M., H.K., M.B., D.M., M.D., Đ.S., Č.M., M.A., i K.M. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv 5 (pet) lica, Š.E., P.V., D.B., B.P., R.N., zbog krivičnog djela terorizam u pokušaju iz člana 447 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv jednog (1) lica Š.E., zbog krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja iz čl. 373 st.1 u vezi čl. 24 st .2 Krivičnog zakonika Crne Gore", navodi se u saopštenju Višeg suda u Podgorici.

Optužnicom je predloženo i produženje pritvora protiv za D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D.

"Predsjednik vijeća će u zakonskom roku od 15 dana zakazati ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti predmetne optužnice. Odluku o pritvoru sud će donijeti do kraja radnog dana. Predmetom je kroz Pravosudni informacioni sistem kao sudeći sudija zadužena sudija Suzana Mugoša", navodi se u saopštenju koji potpisuje Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Krivično vanrasparavno vijeće Višeg suda u roku od tri dana odlučiće da li će bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, Mihailo Čađenović, Branka Milić, Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić ostati u pritvoru, saopštila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

"Krivično vanraspravno vijeće ovog suda danas je započelo vijećanje o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva za produženje pritvora za 6 (šest) lica i to D.B., Č.M., M.B., D.M., Đ.S., i M.D, međutim zbog činjenične i pravne složenosti i obimnosti predmeta o predlogu još uvijek nije odlučeno. Odluka će biti donijeta u zakonskom roku od tri dana", piše u saopštenju Višeg suda.

Bonus video: