Za 176 projekata 808.260 eura

“Programi i projekti koji su selektovani na osnovu konkursa, predstavljaju naš zajednički izbor, predstavljaju našu zajedničku komunikaciju i interes da jačamo umjetničku produkciju, kulturne programe i kulturnu razmjenu koja bogati naše iskustvo”, kazao je ministar Ljumović
0 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Mku.gov.me
Janko Ljumović, Foto: Mku.gov.me
Ažurirano: 12.04.2017. 07:59h

Ministartvo kulture u 2017. godini sufinansiraće 176 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u iznosu od 808.260 eura. Na svečanosti koja je organizovana ovim povodom govorili su prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

“Programi i projekti koji su selektovani na osnovu konkursa, predstavljaju naš zajednički izbor, predstavljaju našu zajedničku komunikaciju i interes da jačamo umjetničku produkciju, kulturne programe i kulturnu razmjenu koja bogati naše iskustvo”, kazao je ministar Ljumović.

Generalna direktorka Dragica Milić kazala je da je izbor programa i projekata za sufinansiranje, izvršen je na osnovu kriterijuma definisanih Zakonom o kulturi, nacionalnim Programom razvoja kulture, kao i razvojnim prioritetima koji prozilaze iz navedenih zakonskih i strateških dokumenata.

“To znači da smo se rukovodili, prije svega umjetničkim i produkcionim kvalitetom kandidovanih programa i projekata, pitanjem njihove usklađenosti sa definisanim razvojnim prioritetima - odnosno nacionalnom kulturnom politikom, referencama realizatora i mjesta realizacije, ciljevima i doprinosom razvoja kulture, međunarodnoj promociji naše kulture, održivošću budžeta, ali i zadovoljavanju potreba u kulturi svih kategorija građana, od djece i stvaralaštva za dječiji uzrast, amaterskog djelovanja u kulturi, do kulture manjinskih naroda, rodne ravnopravnosti, potreba u kulturi osoba sa invaliditetom”, navela je Milić.

Bonus video: