Šefovi policija Crne Gore i Hrvatske: Biće jači na granici

Od 7. aprila na granicama EU primjenjuju se nova šengenska pravila granične kontrole putnika - radi sprečavanja prijetnji za unutrašnju sigurnost država članica.
78 pregleda 5 komentar(a)
Slavko Dtojanović, Marko Srdarević, Foto: MUP
Slavko Dtojanović, Marko Srdarević, Foto: MUP
Ažurirano: 12.04.2017. 07:26h

Saradnja policija Crne Gore i Hrvatske veoma je dobra i kvalitetna, sa konkretnim rezultatima koje su dvije službe postigle u prethodnom periodu.

To je saopšteno nakon što se direktor crnogorske policije Slavko Stojanović u Zagrebu juče sreo sa glavnim ravnateljem policije MUP-a Hrvatske Markom Srdarevićem.

“Saradnja je u prethodnom periodu realizovana u zajedničkim aktivnostima u borbi protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, a u akcijama koje su u najvećoj mjeri bile usmjere na otkrivanje i presijecanje međunarodnih lanaca krijumčarenja narkotika”, piše u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Objašnjava se da su Stojanović i Srdarević ocijenili da je potrebno intenzivirati saradnju graničnih policija, u svjetlu novih pravila Evropske unije o pojačanom režimu ulaska u države EU.

“Shodno tome, direktori dviju policija su razmijenili dosadašnja iskustva koja se tiču primjene ovih pravila na graničnim prelazima Crne Gore sa Hrvatskom i dogovorili se da šefovi graničnih policija Crne Gore i Hrvatske sa svojim rukovodiocima održe sastanak, u cilju razmatranja i pronalaska funkcionalnog modaliteta režima rada iz oblasti poslova granične bezbjednosti i provjera graničnih policija dvije zemlje na Graničnom prelazu Debeli brijeg - Karasovići”.

Od 7. aprila na granicama EU primjenjuju se nova šengenska pravila granične kontrole putnika - radi sprečavanja prijetnji za unutrašnju sigurnost država članica.

To podrazumijeva da će građani biti detaljno provjeravani na granici: “Do izmjena Uredbe, službenici granične policije vršili su samo osnovnu kontrolu putnika provjerom putnih dokumenata građana EU. Nakon stupanja na snagu nove Uredbe, putna dokumenta i državljana EU provjeravaće se u Šengenskom informacionom sistemu (ŠIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih, izgubljenih, zloupotrijebljenih i oštećenih putnih dokumenata, kao i nacionalnim bazama podataka država članica EU o ovim dokumentima. To znači da će službenici granične policije država članica EU, na svakom graničnom prelazu, detaljno provjeravati putne dokumente svih putnika pomoću specijalnih čitača putnih dokumenata”, saopšteno je iz policije.

Bonus video: