Vrhovni sud još vaga o tajnom sporazumu

ANB nije dao saglasnost sudu da strankama u postupku podijeli tajni sporazum
0 komentar(a)
ANB, Foto: Arhiva "Vijesti"
ANB, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.04.2017. 07:21h

Vrhovni sud više od dva mjeseca nije odlučio da li se tajni sporazum između ANB-a i MUP-a može uručiti strankama i sprovesti kao dokaz u postupku po tužbi MANS-a.

Zbog toga je i juče odloženo suđenje po tužbi te nevladine organizacije, kojom su tražili da se proglasi ništavim dokument kojim tajna služba ima neograničen i stalan pristup podacima iz elektronske baze MUP-a.

Suđenje je odloženo za 24. maj.

Podgoričkom Osnovnom sudu u januaru je dostavljen sporazum, ali sudija Simo Rašović čeka stav Vrhovnog suda kako bi nastavio postupak.

Problem je u nepoklapanju Zakona o parničnom postupku i Zakona o tajnosti podataka - prvi propisuje da se svaki dokaz mora uručiti strankama, dok drugi zakon kaže da se tajni podaci dobijeni na korišćenje ne smiju davati drugima bez saglasnosti vlasnika...

ANB nije dao saglasnost sudu da strankama u postupku podijeli tajni sporazum.

U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, Dejana Milovca i Veselina Bajčete piše da je Sporazumom, od februara 2014. godine, službenicima ANB-a omogućeno da po sopstvenoj procjeni preuzimaju podatke o državljanstvu, ličnim kartama, prebivalištu, biračkom spisku, matičnim brojevima, vozilima...

Bonus video: