Bernar Anri Levi zvijezda Beldocsa

Jubilarni Beldocs prikazaće u nekoliko beogradskih dvorana više od 80 filmova u različitim programskim cjelinama, a većina naslova doživjeće evropske ili svjetske premijere
59 pregleda 0 komentar(a)
Pešmerga, Foto: Wikipedia.org
Pešmerga, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 11.04.2017. 15:39h

Predstojeći 10. Beldocs, međunarodni festival dokumentarnog filma čije će jubilarno izdanje biti održano od 8. do 15. maja, obilježiće dolazak francuskog filozofa Bernara Anrija Levija, pisca i publiciste, poznatog i pod inicijalima BHL, kojima se potpisuje kao jedan od najistaknutijih takozvanih prestavnika "Novih filozofa".

Levi je poznat i po kontroverzama koje su njegovi politički stavovi izazvali u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Izjave o ratu u Jugoslaviji i potonjem NATO bombardovanju donekle je već objašnjavao, ali će Beldocs biti prilika da beogradska publika čuje i uživo njegove političke i filozofske stavove.

Levija će ugostiti srpski reditelj Goran Marković, čijem je radu u dokumentaristici posvećen poseban program Beldocsa.

Marković i Levi su već sarađivali na filmu “Srbija godine nulte”, a nakon projekcije, planiran je i njihov razgovor na temu “Kreacija vs. destrukcija”, što je i naziv specijalnog programa Beldocsa u kojem će biti prikazana ostvarenja sa političkim i ratnim tematikama. Među njima su i dva Levijeva filma “Pešmerga” i “Bitka za Mosul”.

Oba filma su uvid u najnoviju opsesiju Levija, a tiču se neprekidnih sukoba Kurda sa Isisom. Pešmerga - što na farsiju (persijskom) znači “oni koji se susreću sa smrću” - ime je kurdskih vojnika, sa kojima je Levi živio svakodnevno, dijelio njihove živote, žudnje, borbe i tako ostvario vrlo osobene i rijetko viđene snimke.

Film "Pešmerga" premijerno je prikazan u Kanu prošle godine, gdje je pokupio pohvale za izvanrednu kameru, koja sve vrijeme opčinjava, dok se Levi kreće sa pobunjenim Kurdima u njihovoj borbi protiv Isisa.

Levi je sa svojim timom kamermana boravio od jula do decembra 2015. godine na hiljadu kilometara dugoj granici koja razdvaja irački Kurdistan od trupa Isisa. Tokom putovanja, Levi razvija film poput dnevnika od slika, koje nude gledaocu priliku da stekne pravi uvid u rat kojem se kraj ne nazire, ali čiji su ulozi od globalnog značaja. U malom prostoru u kojem se nalazi sa Pešmergama, kurdskim borcima koji su odlučni u borbi protiv džihada i fundamentalizma, Levijev film vodi od vrhova Mosula do srca planine Sinđar, prolazeći putem do posljednjih hrišćanskih manastira, kojima prijeti destrukcija. Na tom putu Levi nailazi na mnogobrojne likove, koje je rijetko ko imao priliku da vidi.

Jubilarni Beldocs prikazaće u nekoliko beogradskih dvorana više od 80 filmova u različitim programskim cjelinama, a većina naslova doživjeće evropske ili svjetske premijere.

Bonus video: