Snimanje novog filma Veljka Bulajića nastavlja se u Crnoj Gori

Snimanje filma počelo je u prvoj nedjelji marta u Rovinju i do sada je sniman na brojnim lokacijama u Istri i Gorskom Kotaru
222 pregleda 6 komentar(a)
Veljko Bulajić, Foto: Savo Prelević
Veljko Bulajić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2017. 08:38h

Snimanje najnovijeg filma proslavljenog reditelja Veljka Bulajića “Bijeg do mora”ovih dana nastaviće se na atraktivnim crnogorskim lokacijama kao što su Nacionalni park “Durmitor”, Podgorica, Cijevna, Skadarsko jezero i Nacionalni park “Lovćen”. O saradnji sa crnogorskm glumcima, crnogorskim producentom - Dogma studiom iz Podgorice, Ministarstvom kulture Crne Gore, kao i o budućim planovima vezanim za novo ostvarenje, juče su na konferenciji za novinare održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu govorili reditelj Veljko Bulajić, producenti filma Tomislav Žaja i Željko Sošić, ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović, kao i crnogorski glumci angažovani na filmu “Bijeg do mora” Srđan Grahovac i Momčilo Pićurić.

Snimanje filma počelo je u prvoj nedelji marta u Rovinju i do sada je sniman na brojnim lokacijama u Istri i Gorskom Kotaru dok će posljednja snimanja biti realizovana u Crnoj Gori. Glavna uloga u filmu povjerena je njemačkom glumcu Tomasu Vlašihi, čija je internacionalna karijera prepoznata kroz filmove “Munich” Stivena Spilberga, “Berlin Falling” Kena Dukena... Pored njega glavne uloge u filmu “Bijeg do mora” tumače Dijana Vidušin, Jadranka Đokić, Barbara Prpić, Gerd Rigauer, Goran Grgić, Vili Matula, Sabina Toziya, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Milan Pleština, Momčilo Pićurić, Srđan Grahovac, Nada Klašterka, Danilo Čevreski, Meto Jovanovski, Petar Vlahović i drugi.

Bulajić pored režije potpisuje i scenario dok su koscenaristi Mirko Kovač i Paolo Finn. Film je sufinansiran sredstvima HAVC-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije a realizuje se uz pomoć Istarske županije, Istarske filmske komisije i Grada Pule. Producent filma je Gral Film iz Hrvatske, a koproducenti Dogma studio iz Crne Gore i Geyzer film iz Makedonije. Fim prati zbivanja i sudbine tri glavna lika u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje su povezane sa današnjim vremenom. Osnovna tema filma je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasnim besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi.

“Krenuli smo prije nekoliko mjeseci da ovaj projekat okrenemo prema svijetu. Ugledni strani partneri, distributeri uglavnom iz Njemačke, prepoznali su temu kao univerzalnu i predložili svjetsku distribuciju. Na osnovu kvalitetnog scenarija i njihove ocjene krenuli smo da internacionalizujemo film, a da bi u tome uspjeli, naravno na predlog distributera, angažovali smo poznato filmsko ime. Glavnu ulogu u filmu prepustili smo poznatom njemačkom glumcu Tomasu Vlašihi. Kada je u pitanju saradnja sa crnogorskim glumcima ona je oduvijek bila dobra. Danas je to iskustvo takođe izuzetno kada sarađujem sa Mirkom Vlahovićem, Srđanom Grahovcem, Momčilom Pićurićem, Petrom Vlahovićem. Taj kontakt sa crnogorskim glumcima je dragocjen”, kazao je Bulajić, ističući da će nastojati da film “Bijeg do mora” bude prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, Kanu, Veneciji...

Ministarstvo dalo 200 hiljada eura

Ministar kulture Janko Ljumović izrazio je zadovoljstvo zbog rada na realizaciji još jedne, veoma značajne crnogorske manjinske filmske koprodukcije. Dugometražno igrano ostvarenje “Bijeg do mora” Veljka Bulajića u produkciji Gral filma iz Zagreba je manjinska crnogorska koprodukcija, za koju je Ministarstvo kulture na konklursu u 2016. opredijelilo 200.000 eura. Manjinski crnogorski producent je Dogma studio iz Podgorice.

“Najnoviji film velikana evropskog filma Veljka Bulajića koji će dijelom biti snimljen u Crnoj Gori, dodatno intenzivira saradnja s Hrvatskom u oblasti kulture, što je posebno važno ako znamo da su regionalna i međunarodna saradnja u oblasti filma jedan od razvojnih prioriteta crnogorske kinematografije i svih savremenih evropskih kinematografija. Produkcijom novog filma na najbolji način doprinosimo crnogorskoj kulturi i kinematografiji u kontekstu razvoja i proizvodnje koprodukcija”, kazao je ministar Ljumović.

Bonus video: